Наше село у уџбенику историје у Србији

Klik za vecu sliku

Мира Радојевић уврстила је Пребиловце у уџбеникe историје за трећи разред гимназије природно математичког смера и четврти разред гимназије друштвено- језичког смера као и четврти разред средњих стручних школа за образовне профиле.

Кратак текст о Пребиловцима прати и панорамски снимак села, настао након грађанског рата у Босни и Херцеговини.

Ово се требало догодити давне 1945. године. Зарад правде и истине. Учињене неправде према жртвама тешко је исправити, али је изузетно вриједно да има покушаја и конкретних резултата на приближавању голготе Пребиловаца данашњим генерацијама- да се више никад, нигдје и никоме не понови трагедија овог херцеговачког села.

Уз овај уџбеник и све друго што се ових година дегађа око Пребиловаца, чини се да се управо преко Пребиловаца Срби, тек сада, почињу суочавати са истином о сопстевеног страдању Независној Држави Хрватској и деценијама послије њене пропасти.  

Уџбеник је издала издавачка кућа "Kllet" из Београда. Професори средњих школа који су се са њим упознали мисле да ће се многе школе опредјелити за овај уџбеник због његовог несумњивог квалитета. У сваком сличају, уџбеник представља значајан допринос почетку успостављања културе сјећања у српском друштву (м.ј.) За оне који желе да знају више

Из Историје за зченике III I IV разреда средње школе у Србији


За оне који желе да знају више

Пребиловци Овако се зове село у јужној Херцеговини, на ушћу Брегаве у Неретву, у близини Чапљине. Пред Други светски рат ту је живело око хиљаду Срба. почетком августа 1941. усташе су побиле већину становника, бацивши тела у оближње јаме, међу којима је је највећа Голубинка. Преживело је само 172 људи, а потпуно су затрте 52 породице. Године 1961, јаме су забетониране. После вишегодишњих истраживања и поновног отварања јама посмртни остаци сахрањени су августа 1991, чиме је обележена 50- годишњица злочина. Само годину дана касније, у рату у коме је нестала југословенска држава, споменик је миниран, а село запаљено. Пребиловци су тако постали симбол страдања српског становништва у Херцеговини, ћутања о извршеном геноциду и обнављању зла.

Публиковано, јуна 2014. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template