Достојанствено обиљежен дан сјећања на страдање народа из Пребиловаца и Доње Херцеговине

 

prva slika

Свету архијерејску литургију у Пребиловцима служила су два митрополита и четири владике уз саслужење великог броја свештеника из херцеговачко-приморске и црногорско приморке епископије

          Дан Светих новомученика пребиловачких и свехерцеговачких обиљежен је у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима 6. августа. Тада се, према календару Српске православне цркве прослављају канонизовани новомученици  њих око 4.000 које су усташе у љето 1941. на свиреп начин ликвидирале у Долини Неретве. Датум, 6. август узет је јер је тог датума 1941. године, страдао највећи број становника- 578 жена и дјеце из Пребиловаца који су, у једном дану, живи бачени у јаму код села Шурманци.

          Као и сваке, тако и ове године, у првој седмици августа сабрали су се у Пребиловцима потомци жртава, родбина, поштоваоци, вјерујући српски народ. Стигли су са свих страна да се поклоне сјенима страдалих. По седамнаести пут СНД Пребиловци из Београда организовало је и поклоничко путовање до Пребиловаца,

          Свету архијерејску литургију  у спомен храму Христовог Васкрсења служили су митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, те епископи будимљанско-никшићки Методије, дизелдорфски и свењемачке Григорије, хумски епископ Јован те надлежни захумско-херцеговачки и приморски епископ Димитрије.

          Кумови овогодишње славе било је братство Ждракановић које је припремило послужење и трпезу љибави у Културном и духовном центру Свети краљ Милутин у Пребиловцима.

          Кумови славе, протеклих година, била су братстства Драгићевић, Надаждин и Екчечић. Наредне године биће то братство Булута.

------------------------------------------

          Владика Григорије, много заслужан за подизање храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, на свом Инстаграм налогу, на сам празник светих Пребиловачких и свехерцеговачких светитеља објавио је овај текст

grigorije

Владика диселдорфски и свењемаöке Григорије у храму Васкрсеwа Христовог у Преиловцима 6. авуста 2022. године

          „Да ли сте некада били у Херцеговини у августу?

          Ако нисте, требало би да одете. И не, не мислим на Требиње (оно је такорећи за почетнике у откривању Херцеговине), већ на Херцеговину у оном њеном суровом облику, на мала забачена мјеста изван магистралних путева, на узаврели херцеговачки камен и јару коју можете опипати у ваздуху и која омамљује попут лошег вина.

          Негдје тамо, међу херцеговачким кршом, натопљеном врелим ваздухом и монотоним звуком зрикаваца, смјестило се херцеговачко село Пребиловци.

          Ако и нисте били у Херцеговини, за Пребиловце сте сигурно чули. То је оно мјесто гдје је пустиња процвјетала као крин, као најсвјетлији храм који сам у животу видио. Тамо, на попришту једног од највећих страдања за које је људско ухо чуло. Бијели храм на једном од најмрачнијих мјеста на кугли земљској.

          Неко би рекао парадокс или случајност. Али ја у случајности не вјерујем.

          Пребиловци, као парадигма наших простора, несрећних времена и страдања. Историјски приручник у малом.

          Хтио сам нешто умно да напишем о њима, о важности сјећања, о погубности заборава, нешто о миру и помирењу, али понекад ријечи треба оставити на миру. И упокојене, такође. Тишина је свакако гласнија од многих ријечи, поготово од њиховог вишка.

          Једно ипак осјећам утробом – да трулеж и нељубав немају шансу наспрам љубави и живота. Никада.

          Да ли сте некада били у Херцеговини у августу?

          Ако нисте, требало би да одете.

          И да обавезно свратите у Пребиловце.

-----------------------------------------------

slavski kolac

Обртање и сјечење славског колача у амфитеатру храма

          Иначе свечаности су започеле у петак 29. јуна у храму Васкрсења Христовог извођењем црквене пјесме повећене светим пребиловачким и свехерцеговачким новомученицима. Од маја 2022 године пјева се ова пјесма позната као Акатист сваког петка у пребиловачком храму. Пјесму је написао Вукосав Илић, професор српског језика из Краљева.

          Документарни филм у продукцији РТС Сање Драгићевић Бабић ”Тамо и камен има ожиљак” приказам је у амфитеатру храма, након извђења црквене пјесме.

          У славу новомученицима одржано је и вечерње 5. августа а централна свечаност, како смо већ забиљежили, била је света архијерејска литургија уз служење двојице митрополита, четири епископа и бројне свештенике из епархија у Херцеговини и Црног Гори.

          Завршна свечаност поводом обиљежавања годишњице страдања српског народа из Пребиловаца  и Доње херцеговине била је изложба  ”Пребиловци. Светлост у тами.” која је отворена, на сам празник, у вечерњим часовима 6. августа у Музеју Херцеговине у Требињу. 

          Изложба је ауторско дјело умјетничког и техничког тима окупљеног око београдске агенције NextGame која је реализовала и изложбу ”Јасеновац. Логор смрти. Земља живих.”

          За изложбу о Пребиловцима кориштена је специјална техничка платформа заснована на употреби свијетла којим посјетиоци активирају и слушају аудио-визуелне садржаје и приче о Пребиловцима и жртвама усташког масакра 1941. године. Изложба је заснована на релевантним историјским чињеницама, стручном и одмјереном приступу историјском догађају који представља дубоку рану српског народа у Херцеговини. Изложба ”Пребиловци. Светлост у тами, представља нов начин развоја и неговања културе сећања. 

          Организатор изложбе био је Град Требиње, а изложба је реализовна уз благослов његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

-------------------

Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету 7. августа у 23 часа

Фотографије снимио Марко и Саша Ждракановић

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template