Предсједница Владе Србије у Пребиловцима

01 Ana u Hramu Vaskrsenja Hristovog

У храму Васкрења Христовог

За вријеме посјете Херцеговини гдје је у Мостару 4. октобра отворила 102 Шантићеве вечери поезије, Ана Брнабић предсједница Владе Републике Србије посјетила је Пребиловце. Према раније утврђеном протоколу планирана је посјета Невесињу и Мостару. Међутим, у програм боравка у Херцеговини, на лични захтјев премијерке Брнабић, укључени су и Пребиловци. Прво је Ана Брнабић посјетила храм Васкрсења Христовог и поклонила се светим моштима  мученика пребиловачких и дојњехерцеговачких и запалила свијећу. Њени домаћини били су јереј Марко Гојачић и Радивоје Круљ архијерејски намјесник епископа Захумско херцеговачког и приморског Г. Димитрија..

- Пребиловци су мјесто најстрашнијег страдања српског народа које говори  кроз шта је српски народ пролазио и пролази, изјавила је Ана Брнабић прије него се из храма упутила ка, мање од једног километра удаљеном, селу гдје је са  мјештанима дочекао представник Мјесне заједнице Пребиловци Алекса Драгићевић.

У Културном и духовном центру Свети краљ Милутин прво је посјетила библиотеку која носи име учитељице Стана Арнаут која је радила у овом селу и доживјела судбину више од осам стотина страдалих Пребиловчана. У пратњи свог домаћина Алексе Драгићевића у лаганом ходу премијерка Србије посјетила је изложбу која свједочи о страдању народа из Пребиловаца у вријеме Независне Државе Хрватске. Са великом пажњом прегледала је више од 20 паноа који свједоче о страдању Срба из Пребиловаца у Дугом свјетском рату као и страдању села у грађанском рату крајем прошлог вијека, када је свака од 112 кућа запаљена (обновљено је свега тридесетак кућа). Храм који је био у изградњи порушен је, а свето мјесто претворено у сметљиште.

У разговору са својим домаћинима посебно се интересовала за пројекте који су у функцији стварања услова за одржи живот у овом страдалничком мјесту.

 

- Био је ово један од историјских дана за много страдале али и васкрсле Пребиловаце. Посјета госпође Брнабић даје нам снагу да овдје остајемо и истрајемо. Разгледајући изложбу и упознавајући се са документима предсједница је остала затечена како су и на који начин пострадали житељи Пребиловаца. Не може, каже ми у једном тренутку, да схвати људски мозак да чини такве злочине. Посебно нас радују ријечи председнице Владе Србије да Пребиловци могу очекивати на помоћ из Србије, каже Алекса Драгићевић члан Савјета Мјесне заједнице 

Од бројих потреба за село издвојено је да се коначно заврше радови на изградњи водоводне мрежи и да се водовод, чија је изградња почела прије рата крајем минулог вијека а настављена након рата, стави у функцију те да се уреди центар села уз изградњу једног објекта хостелског типа који би, како је речено, требао доприносити развоју вјерског и сеоског туризма.

- Имајући у виду стање у којем се село налази, практично још је троструко више рушевина него обновљених кућа, посјету премијерке Србије ми Пребиловчани доживљавамо као једну од најважнијих од повратка мјештана Пребиловаца на своја огњишта. Гајимо наду да ће наши захтјеви бити подржани. У противним суочит ћемо се са постепеним нестанком Пребиловаца, што, у сваком случају, не смијемо допустити, каже Зоран Надаждин један од иницијатора да се формира удружење грађана, свих оних којима на срцу леже Пребиловци а које ће дјеловати у Пребиловцима

Од изграгње храма Васкрсења Христовог који је освјештан 2015. године Пребиловце је посјетило више од 50 хиљада поклоника (ад).

IMG 7041

Ана Брнабић у Пребиловцима, пред културним и духовним центром Свети краљ Милутин

 

 

 

 

 

 

IMG 7026

Након храма предсједница Владе Републике Србије посјетила је библиотеку која носи име предратне учитељице у селу Стане Арнаут

 

 

 

 

 

IMG 7032

Некадашња школска зграда била је на почетку Другог свјетског рата мучилиште недужног народа. Данас двадесетак паноа свједочи о незапамћеном злочину. Ана Брнабић и Алекса Драгићевић испред карте Херцеговине на којој је обиљежено посљедње путовање мученика, преко 600 жена и њихове дјеце од родног села до јаме у Шурманцима код Међугорја. На карти су обиљежена и мјеста у атару Пребиловаца гдје су убијани мушки становници села

 

----------------------------------------------------

Публиковано,5. октобра 2021. године

Аутори фотографија агенција Танјуг и Ацо Драгићевић

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template