Пребиловци израстају у мјесто ходочашћа

dolazak1

Међу посјетиоцима Пребиловаца најбројнији су млади. На фотографији су ученици гимназије ”Јован Дучић” из Требиња који стижу у Културни и духовни центар Краљ Милутин, гдје су присустовали часу историје док су за вријеме трочасовног боравка у селу организовали и радионицу посвећену страдању Срба у двадесетом вијеку.

                              Снимио: Ацо Драгићевић

          Метох манастира Житомислић, село Пребиловци и овдашњи храм Васкрсења Христовог све више и све чешће налази се на незаобилазној рути мјеста која посјећују вјерујући Срби и други туристи. Један од најљепших храмова у свеколиком православном свијету и село, мјеста су гдје се одржавају историјски часови који представљају истински допринос култури сјећања на страдање Срба у 20. вијеку.

          Храм је, заправо, спомен црква у чијој крипти су сахрањени посмртни остаци Срба из Пребиловаца и Доње Херцеговине. Ријеч је око 4000 Срба који су уморени бацањем, од стране усташа, у крашке јаме на почетку Другог свјетског рата. Након пола вијека ексхумирани су и сахрањени у крипти храма који је на почетку грађанског рата у БиХ миниран заједно са посмртним остацима жртава. Храм подизан њима у част обновљен је и освјештан прије три године. Од тада је мјесто ходочашћа.

          У протекле три године ово светилиште посјетило је близу двадесет хиљада људи. Организовано, у оквиру наставног програма, Пребиловце посјећују ученици основних и средљих школа. Овдје су, подсјетимо и на тај податак, у два наврата, боравили чланови радионице Meђурелигијског вијећа БиХ, који обилазе мjеста широм БиХ гдје је страдао недужни народ без разлике на националну и религијску припадност. Чланови ове радионице различите националне и религијске припадности, што је посебно значајно, задржавали су се у разговору са мjештанима-повратницима што је допринјело да се директно упознају о страдању њихових породица и понесу у свијет објективну слику о злочину над Србима у Пребиловцима и Доњој Херцеговини

          Мјештани гаје наду да ће се Пребиловци наћи у програму туристичке агенције СПЦ Доброчинство, једнако како што су у програмима туристичких агенција из Бања Луке и Добоја (ад). 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template