Старац Павле Булут у десету деценију живота ушао без штапа и релативно доброг здравља

 

Sa Pavlovog rodjendana

На фотографији Видосаве Крунић слављеник Павле Булут са својим најближим. Гледано с лијева на десно Оливера Ћирковић кћерка Павлова брата Милке и невјесте Драгице, до Оливере је њена сестра Биљана Симић затим Оливерин и Биљанин брат Максим и његова супруга Маша.
Софија Симић, Немања Ћирковић те Нина и Лука Булут Максимова и Машина дјеца. У наручју маме Биљане је најмлађи Павле (гледано с лијева на десно). 

              Павле Булут, памћеник и свједок збивања у већем дијелу двадесетог вијека, данас је једини живи Пребиловчанин савременик библијске трагедије Пребиловаца из 1941. године. Тада је, у селу од око хиљаду становника покољ извршен од стране усташа НДХ, преживио са још само свега 173 становника. Ту срећу, уз Павла, имала су још само 23 дјечака из села које је тада имало 284 дјеце до петнаесте године старости.

              На Митровдан (2017.) Павле Булут прославио је 90-ти рођендан окружен својим најдражим-фамилијом брата Милке и блиским пријатељима.

IMG 2237

Павле Булут над јамом у Шурманцима 1961. године

СнимиоМилан Булут Ћебер

Мада је радни и животни вијек провео и проводи у Београду био је активни учесник свих значајних акција везаних за његове родне Пребиловце којима се често враћао. Иницијатор је и један од оснивача СНД ”Пребиловци” које окупља Србе из долине Неретве у Београду. Био је први предсједник Скупштине ове организације. Након освећења храма Христовог Васкрсења у чијој је обнови немјерљив допринос Павла Булута, био је и први кум славе канонизованих Пребиловачких и доњехерцеговачких мученика чије су мошти сахрањене у крипти овог спомен храма.

             Познати и у народу цијењени и омиљени Пребиловчанин у десету деценију живота ушао је као крепки старац, без штапа и релативно доброг здравља. На многаја љета!

        


 

Публиковано у новембaру 2017. године

 

Повезани текстови:

Бог је хтио да преживим усташке злочине у Пребиловцима!

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template