Српски биографски рјечник

(Матица српска Нови Сад, 2007.)

У Српском биографском рјечнику нашла су се и два Драгићевића поријеклом из Пребиловаца, отац и син Михаило и Милорад.

Матица српска из Новог Сада објавила је у посљедне три године три тома Српског биографског рјечника. Трећи том, који је из штампе изашао половином новембра 2007. године, обухвата 1809 биографија значајнијих дјелатника српске, али и других националности који су оставили дубок траг у историји, од првих писаних споменика до краја Другог свјетског рата.

Са претходна два, биографски рјечник безмало обухвата 5.630 одредница за које је више од 850 сарадника-истраживача прикупило и провјерило податке и библиографије исписавши тако 2.726 страница илустованих са 1.450 фотографија. Доживљавају се као непорецива и драгоцијена свједочанстава о најистакнутијим појединцима из свих области друштвеног стваралаштва. Засновано строго на енциклопедијским начелима ово јединствено издање може се користити и као уџбеник али читати и као роман, јер су тако вртоглави и живописни описи живота и дјела у њему одабраних личности. Истовремено, поред сазнања садржаних у богатим томовима, кориштење Српског биографског рјечника читаоца наводи на даља истраживања, а то је посебан квалитет овог издања.

- Ово није енциклопедија мртвих, већ достојна ризница свих оних, били Срби или не, који су дали лични печат у персонализацији историје српског народа утичући на његов развитак и прожимање са сусједима, али и свим другим народима у свијету – истакао је проф. др Данило Баста, дописни члан Српске академије наука и уметности, у свом приказу Рјечника. Биографским рјечником омогућено је да се отклоне неправде и прикажу објективно и у правој свјетлости многобројни прегаоци и на оним пољима које су њихови савременици, свјесно или не запостављали, а званична историјографија их је такодје из разно-разних разлога, углавном идеолошких, заобилазила. Најновији Српски биографски рјечник није заобишао Михаила Драгићевића успјешног банкара и истакнутог привредника Србије, старином из Пребиловаца, као ни његовог сина Милорада – Бају, незаборавног голгетера, репрезентативца и фудбалског функционера. Прилози о Михаилу и Милораду Драг ићевићу чији је отац, односно ђед напустио Пребиловце као Екмечић али се у Србији вратио презимену својих пређа објављени су на странама 368 и 369. Послови на припреми четвртог тома Српског биографског рјечника увелико су поодмакли и требао би се појавити наредне године (м. а. б).

Посјетиоци Пребиловаца - села на Интернету, могу се овдје упознати са занимљивим биографијама Михаила и Милорада Драгићевића. >>>

________ 
Прилог је објављен на страници Пребиловци-село на Интернету почетком децембра 2007. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template