МОСТ У КЛЕПЦИМА

«На овом мјесту је херцеговачки санџак бег Мустафа 1517. саградио мост. Шишман Ибрахим паша, који је у Почитељу саградио медресу, хан, хамам и обновио џамију, у другој половини 17. вијека је обновио и мост у Клепцима. С обзиром да су на овом локалитету откривене трасе путева из ранијих периода, вјероватно је на мјесту данашњег моста постојао и римски мост.

Складном конструкцијом свода, која подсјећа на свод Старог моста у Мостару, мост се издваја и представља једно од најзначајнијих дјела отоманског градитељства у подручју инфраструктурних објеката. Специфичност моста је да има највећи распон овог типа мостова на равничарским ријекама. С обзиром на то да је корито ријеке Брегаве на овом мјесту релативно широко, а обале ниске, градитељ је извео веће камене подзиде и обликовао дугачке прилазне рампе, чиме је смањио распон лука.

Стање моста се знатно погоршало у току и послије рата 1992- 1995. године.

Комисија за очување националних споменика донијела је одлуку, којом се историјски споменик- Мост у Клепцима, општина Чапљина, проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине».


Текст који Пребиловци - село на Интернету објављују налази се на табли којa je постављење поред моста. Исписан је на српском, хрватском и енглеском језику. Прати га и тлоцрт конструкције моста. Како се у близини моста налазе Нереза, важан археолошки локалитет из Средњег вијека (никад довољно истражен) и како у његовој непосредној близини постоје «трасe путева из ранијих периода», вриједило би истражити подручје око моста a сам мост поправити и заштитити. Није довољно само, о туђем трошку (ЕУ), оставити поменик да је то споменик од значаја за БиХ. Вриједан културно-историјски споменик, узгред речено, и даље пропада. Између два свјетска рата, одмах уз мост, подигнута је млиница коју је одржавала фамилија Лојпур. Од Другог свјетског рата, из којег је мост изашао добро очуван, чак и са дијелом великих камених плоча које су се налазиле са сјеверне стране, до данас само је једаред Туристички савез из Чапљине, седамдесетих година, обезбједио почетна средства да се мост поправи. Стало се на пола пута. Зашто нове власти и на локалном и федералном новоу, у напорима да сачувају и туристички валоризују културно-историјска здања, заобилазе мост на Брегави који се налази уз магистрални пут Жупања – Опузен и у близини значајних туристичких вриједности овог краја; Почитеља, Могорјела, Мостара, парка природе Хутово блатa и водопада Кравицe? (ал.д)


_________________
Информацију о мосту на ријеци Брегави, уз пут за Пребиловце, објавили смо у мају 2009. Године, илуструјући је фотографијом коју је снимио туриста из Шведске Олоф Неслунд. У међувремену добили смо од Младена Булута још три, раније снимљене, фотографије које илуструју стање у каквом се налази значајан културно-историјски споменик. Двојезична табла која је стајала уз мост и са које смо пренјели текст, током љета 2009. године једноставно је нестала. Шта је вандалима сметало остаје да се нагађа. Није ово једино културно историјско здање у долини Неретве са којег су склоњене информације о његовом значају и трајању

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template