Из школских клупа

Причање је души посластица

(Састав Максима Драгићевића, ученика осмог разреда основне школе „14. Октобар“  из Београда.)

 

img 2023

Фамилија Небојше Драгићевића у Пребиловцима у љето 2022. године

Прошлост, историја породице. To су приче које се преносе са колена на колено. Наше баке и деке су причале нашим родитељима, наши родитељи нама, а ми ћемо сутрадан својим потомцима.

Док сам био млађи, родитељи су ми такође причали о мојим прецима, али се то више заснивало на томе ко су ми били чукундеде, прадеде и прабабе, међутим ове године се то мења. Овог лета, на путу на море, обишли смо Херцеговину и посетили мало село из којег је веома далеким пореклом моје презиме и породица. Пре путовања тата ми је причао о историји Драгићевића и како ћемо сестра и ја, као и он, сазнати много о својој историји, као и како смо завршили тамо где смо сада.

Када смо стигли у Пребиловце, упознали смо се са доста људи. То је за мене било помало необично јер доста људи носи исто презиме као и ја, чак се испоставило да породица код које смо одсели презива Драгићевић. Опет за мене један нови појам, никада нисам размишљао да коренима потичем из далека и да тамо негде имам родбину са којом делим крв. Ацо Драгићевић мени дође далеки деда стриц. Причао ми је о породици, о страдању и о геноциду који су Хрвати починили над Србима у том селу.

Сутрадан смо обишли храм и присуствовали литургији. Када сам ушао унутра, видео сам зидове на којима су исписана имена и презимена страдалих становника. Био сам запрепашћен када сам видео зид на ком су исписани сви страдали Драгићевићи и тог тренутка сам схватио кроз шта је све прошла моја породица и мој народ.

Вече пред полазак одрасли су седели у дворишту и разговарали. Тада је мој далеки деда стриц рекао једну мудру мисао. „Док је човек млад, жели да путује, а како стари има све већу жељу да се врати онде одакле потиче и да сазна где му је место“. Дубоко сам се замислио и видео да је у праву. Било ми је веома жао, али истовремено и драго што сам сазано више о свом пореклу, о својој крви.

Кад одрастем, радо ћу посећивати Пребиловце и причати приче својој деци о пореклу породице.

 

 Аутор Максим Драгићевић је ученик осмог разреда ОШ „14. Октобар“  из Београда. Његова професорица српског језика је Тамара Станојевић. Ученицима је за састав понудила три теме. Максим је одабрао тему, ”Причали су ми родитељи”. Уредник портала одабрао је наслов састава ученика Максима. Занимљиво је да је у Пребиловцима, 1941. године 14. октобра одлучено да се, формира војна јединица и пружи оружани отпор Независној Држави Хрватској. На завичајном порталу Пребиловци-село на интернету публиковано о Божићу 2023. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template