75 година од страдања српског народа из доње Херцеговине  

                                     

1ak

 Унутрашњост храма Васкрсења Христовог за вријеме литургије

 

2ak

Свечаностима у Пребиловцима присуствовао је Младен Иванић српски члан Предсједништва БиХ

3akКоначно истина о страдању Срба

 

Бројним свечаностима у Пребиловцима је прослављен 6. август, дан када се прослављају канонизовани Свети пребиловачки и доњохерцеговачки мученици из 1941. године. 

4ak

Они су говорили о књизи. С лијева на десно Миленко Јахура, Милан Тасовац, Мирко Вуковићи Тихомир Левајац

 

5ak

Публика у амфитеатру храма на вечери посвећеној књизи Очи у очи

 

6ak

Глумица Јелена Иванишевић у Пребиловцима 
 

 

ivanicЦентрална свечаности била је Света архијерејска литургија коју је служио епископ Захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије уз саслужење умировљеног епископа Атанасија и великог броја свештеника. Уз присуство више стотина вјерујућих Срба, архијереској литургији у храму Христовог васкрсења присуствовао је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић.

            У Културном и духовном центру Свети краљ Милутин, одржано је 4. августа књижевно вече Тихомира Левајца из Бања Луке. Дан касније у амфитеатру храма Васкрсења Христовог промовисана је књига Милана Тасовца Очи у очи. Књигу која говори о страдању српског народа из доње Херцеговине у два посљедња рата објавила је Српско православна црквена општина Чапљина уз финансијску подршку Министарства за културу Републике Србије. На промоцији су говорили Миленко Јахура, предсједник СНД Пребиловци из Београда, рецензент књиге Тихомир Левајац, књижевни критичар Мирко Вуковић и Миалн Тасовац аутор књиге Очи у очи која се појавила у другом допуњеном издању. Књига је штампана у тиражу од 1000 примјерака.

—————————

Зимомор, планинарско и еколошко друштво из Невесиња, познато по организовању поклоничких путовања до православних светиња, 6. августа на дан прослављања пребиловачких и доњехерцеговачких светитеља организовало је поклоничко путовање од Невесиња до Пребиловаца. Пјешке шесторица чланова овог друштва превалило је пут од 70 километара да би присуствовали свечаностима у Пребиловцима. Били су то Петар Васиљевић, Горан Пејчић, Никола Бован, Александар Стојић, Миле Бањанин и Милан Драгићевић.

—————————

            У вечерњим часовима 6. августа храмовни амфитеатар био је мјесто догађања још једног културног програма. Глумица Јелена Иванишевић извела је монодраму ”Јунак ђевојка” инспирисану Мојковачком битком. 

           Шестог августа уједно је обиљежена и прва годишњица храма који је посвећен Христовом васкрсењу. На истом мјесту 1990. године  градио се храм посвећен Сабору српских светитеља и Пребиловачких новомученика у чијој крипти су 1991. сахрањени посмртни остаци жртава усташког злочина, око 4000 Срба из Доње Херцеговине. У минулом рату, јуна 1992. тај храм је миниран, сравњен са земљом. У рушевинама храма пронађен је тек дио посмртних остатака жртава из 13 херцеговачких јама који је десетак година, у мјесном дому културе, чекао завршетак радова на храму Васкрсења Христвог и достојну сахрану у његовој крипти. Догодило се то прошле године, 8. августа када је храм освећен. Свету архијерејску литургију служио је Његова светост Партијарх српски Г. Иринеј уз саслужење 20 владика и 200 свештеника. На зидовима храма које су живописали грчки иконописац Саматис Склирис и протомајстор из БеоградаАлександар Живадиновић, са колегама из сликарске групе коју су сачињавали, Перо Вујовић, Дарко Милојевић и Милош Рончевић, именом и презименом жртве свједоче о дубини и ширини злочина у Пребиловцима и Доњој Херцеговини. Уз непрегледни списак жртава по мјесту рођења у параклису храма Александар Живадиновић урадио је фреску од 30 квадратних метара на којој се налази 59 ликова из Пребиоваца. Фреска је рађена према оригиналним фотографијама становника из Пребиловаца који су у овом селу живјели на размеђи 19. и 20. вијека и средином 20. вијека.

——————

Вишедневно прослављање пребиловачких и доњехерцеговачких светитеља завршено је 8. августа изложбом ”Пребиловци” која је постављена у Музеју Херцеговине у Требињу. Поред великог броја Требињаца отварању изложбе присуствовали су поклоници из Србије који већ пуну деценију стижу у Пребиловце у организацији СНД Пребиловци. Фотографије и документи приближавају посјетиоцу вријеме злочина над Пребиловчанима које је једно од најстрадалнијих насеља у Другом свјетском рату. Изложбу су приредили студенти историје из Бања Луке Предраг Лозо и Драгослав Илић. Иначе, изложба ”Пребиловци” је заједнички пројекат Културног центра Новог Сада и Удружења ”Јадовно 1941. из Бања Луке”. У Културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин” у Пребиловцима налази се стална поставка изложбе која је обишла Нови Сад, Београд, Лондон, Бања Луку и Фочу.

—————

Oci u Oci Korica Crvena strelica

Друго издање књиге Очи у очи коју је, уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије, објавила Српско православна црквена општина Чапљина

ebook

Насловна страна првог издања књиге Очи у очи која је објављена 2006. године

Повезани линкови

Приказ књиге Милана Тасовца из пера књижевног критична Мирка Вуковића

——————————

Публиковано на порталу Пребиловци- село на интернету 9. августа 2016. године

Текст припремио и фотографије снимио Ацо Драгићевић

 

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template