Поводом свјештања храма Васкрсења Христовог

Стотину новинара у Пребиловцима

Суботa 8. aвгуст. У Пребиловцима је тог дана велики празник, историјски догађај. Прослављаће се по други пут, након што их је канонизовао Свети синод СПЦ, 4000 Срба страдалника у Другом свјетском рату а Његова светост патријарх српски Г. Иринеј освјештаће обновљени храм Васкрсења Христовог.hram avgust15

Уз прослављaњe светих великомученика међу којима је, само из Пребиловаца, и око 200 дјеце, Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење 20 владика и око 200 свештеника освјештаће храм Васкрсења Христовог. Завршени су предвиђени радови укључујући живописање храма и уређење његове околине величине једног хектара. Jедан од најљепших храмова у свеколиком православљу спремно дочекује вјерујуће Србе, црквене великодостојнике и друге госте (У Владичанском двору у Мостару, у четвртак 9. маја 2013. године, потписан је уговор о изградњи спемен цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима.) 

Захумско херцеговачка и приморска епархија, са Српском православном црквеном општином Чапљина била је инвеститор изградње храма на овом светом мјесту гдје су крајем минулог вијека, у крипти храма, били сахрањени посмртни остаци уморених Срба у крашким јамама током Другог свјетског рата из којих су екскумирани након 50 година и достојанствено сахрањени. У рату 90-тих година храм је са криптом и моштима мученика минирањем уништен, село запаљено а становништво протјерано.
У протеклом двадесетогодишњем периоду обнављан је живот у Пребиловцима који данас имају 60 становника. Обновљен је и храм у чијој ће крипти данас бити сахрањени остаци остатака сакупљених моштију мученика који су два пута у два рата убијани.
Црквене свечаности у Пребиловцима, како је обавјештен портал Пребиловци-село на Интернету, пратиће близу 100 новинара- прецизније њих 96. РТ Републике Српске вршиће директан пренос који ће преузимати и РТС. Међу пријављеним редакцијама најбројнији су новинари из Српске и Србије. Из Федерације БиХ акредитацију су затражили БХ ТВ, Федерална ТВ, један број портала, посебно из Херцеговине, и ни један штампани медиј. Показало се или боље речено потврдило се оно што је присутно већ двије деценије, да штампани медији из Федерације БиХ редовно заобилазе Пребиловце чији читаоци нису у прилици да буду обавјештени о једном од најстрашнијих злочина током Другог свјетског рата. Од иностраних медија акредитацију је затражила и добина агенција Дојче Веле (Deutsche Welle).



Публиковано 7. aвгута 2015. године. Време:24.00

Повезани текстови:

Позив на прослављање мученика и освећење храма

Осликавање храма у Пребиловцима

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template