Ново лице центра Пребиловаца

Пребиловци су опет, вољом великог броја људи и на иницијативу СНД Пребиловци из Београда, јунских и јулских дана велико градилиште. Подиже се у рату порушени потпорни зид од клесаног камена испед Културног и духовног центра ”Свети краљ Милутин”.

IMG 1255

Ријеч је о импесивној грађевини од стотињак метара дужине и просјечне висине зида изнад два метра. Ако је игдје нашла потврду народна мудрост, ”Зрно по зрно погача, камен по камен палача”, а сигурно да јесте, онда је овдје у Пребиловцима та мудрост у пракси најочигледнија. Прво због тога што је десетине и десетине људи из свеколиког српства одвајало динар, конвертибилну марку, долар или евро и када је сакупљено довољно новца позвани су неимари који су подизали и храм Васкрсења Христовог, Бошко Шиповац, Младен Жерајић, Синиша Кузман и Дејан Жерајић. Мајстори вични раду са кеменом радове приводе крају.


Срећна околност, да центар села поприми потпуно другачији, љепши, изглед била је и та што се Марко Ждракановић који је обновио ђедову кућу, одлучио да користећи камен као грађевински материјал ангажује Николу Шарића и уреди пространо двориште које од Дома културе дијели само сеоски пут. Амбијенту центра села двије грађевине дају потпуно другачији изглед.


Инвестиција вриједна око 10 000 КМ и, у основи, представља прву етапу уређена центра овог историјског насеља. За сада, уз потпорни зид од камена, уређена је чатрња из 1924. године, степениште до два улаза у обновљени дом културе, стаза између степеница и вањски прилаз до тоалета. Преостало је још доста посла а највише око обнове некадашње зграде основне школе која је данас у рушевном стању и која се налази у непосредној близини Културног и духовног центра ”Свети краљ Милутин”. Ту је и девастирани споменик који се налази између школске зграде и дома културе који данас многи виде као будућу љетну позорницу за културна дешавања у селу. Било како било повратници у село чекају на другу фазу уређења центра насеља.

 

Надат се да ће позитивно искуство и добар резултат у минулој акцији прикупљања средстава за потпорни зид бити подстрек за наставак активности на прикупљању новца како би се обновио и други значајан културно-историјски споменик у селу- некадашња школска зграда и дефинитивно уредио центар насеља. Како је преспоро обнављање кућа у Пребиловцима из донација, у селу се све чешће говори о потреби оснивања Фонда за обнову просталих кућа у селу којих је некад било 118. Данас их је обновљено, уз донације двадесетак, и десет кућа у режији њихових власника. Практично једно читаво село, засеок централног насеља – Грлић чека такође обнову. У Грлићу није обновљена ни једна од петнаестак кућа, а ово сеоце могло би се и требао обнављати као истинско етно село.

 IMG 1219  IMG 1222  IMG 1229
 IMG 1234  IMG 1236  IMG 1239
IMG 1299 IMG 1309 IMG 1324

 

----------------------

Текст и фотографије, Ацо Драгићевић

Публиковано у јулу 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template