Mart - juli - avgust, 2006

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Tri krova u Kulinama

Nekad, ne baš tako davno, ovo je bilo manje selo Kuline, zaseok velikog sela Prebilovci. Ovdje su živjeli sa brojnom familijom; Maksim Bulut (Karimanov), Rajko Bulut (Simin), Milan Bulut (Petkov), Danilo Šušić, Rade Šušić, Jovo Bulut, Zdravko Bulut, Srećko Dragićević, Mitar i Slobodan Dragićević, Ilija i Miladin Ekmečić. Braća Pero i Ljubo Šušić iz Sarajeva, Manojlo Suhić i Maksim Bulut-Crni iz Beograda, Lazar Bulut iz Mostara te Čedo Bulut iz Stoca ovdje su imali kuće za odmor.

U Kuline su se vratila Mila Bulut udova Petka, Rajko Bulut i Milana- Karimana pokojnog sin Maksim. Njihove kuće vide se na fotografiji. Povratnici su i Rade Šušić te braća Ilija i Miladin Ekmečić.

 

Kuća Rade Šušića

Prije 1992. godine ovdje su bile četi kuće. Nekim od tih kuća danas je teško i temelje pronaći. Sravnjeni su sa zemljom. Umjesto da podigne kuću na sprat, kakvu je imao, Rade Šušić je dobio sredstva iz humanitarnih fondova za izgradnju nužnog smještaja.

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

"Čovjek u brdu, tikva u polju"

Od postanja Prebilovaca, zemlja je ovdje bila uvijek na cijeni. Ovdje nema kuće podignute na zemlji koja se mogla obrađivati i davati kakav-takav prihod. Naprotiv, i brdo je krčenjem pretvarano u "baščicu zemlje". Uočljivo je to i danas u Prebilovcima. Međutim, slikovito se to može prikazati u Kulinama, zaseoku Prebilovaca. Na slici je zajednička kuća braće Ilije i Miladina Ekmečića koja se nalazi na ulazu u Kuline. Kuća je u brdu, iznad puta a ispod kuće je neveliko polje kako mu i ime kaže (Male njive). Dobar broj njiva u ataru Prebilovaca nosi ime Podvornica. Možda je baš ovdje i iz ovakve logike izgradnje kuća rođena ona stara i čuvena uzrečica u Hercegovini "Čovjek u brdu, tikva u polju".

 

Nekad je to bio Dom kulture

Nekadašnja zgrada osnovne škole "Kralj Milutin", a poslijeratni Dom kulture zarasta u korov. Dokle? Propadanje ovog istorijskog zdanja krajnje je vrijeme, treba zaustaviti. Odavde su stanovnici Prebilovaca krenuli na svoj posljednji put 1941. godine. Od vlasti NHD obećano preseljenje i putovanje u Srbiju, prekinuto je na stanici Šurmanci gdje se nalazi jama Golubinka. Bilo je to 6. avgusta 1941. godine. Skoro pedeset godina kasnije, kada su posmrtni ostaci mučenog i u jamu bačenog naroda izvađeni, ovdje su okupani, opojani i ovdje su se pripremali za dostojanstvenu sahranu koja je obavljena tačno na 50-to godišnjicu stradanja. Ostalo je zapamćeno da je za vrijeme bogosluženja pred Domom kulture, kiša lila kao iz kabla. I za vrijeme govora visokopreosvećenog Mirtropolita Dabrobosanskog G. Vladislava (danas blaženo počivši) u jednom trenutku kiša je kratko prestala da pada. Sunce se pojavilo i obasjalo je prostor gdje su već počeli radovi na podizanju hrama. To je visokopreosvećeni Mitropolit primetio i rekao: "I nebo danas plače nad Prebilovcima".

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Rijetki stanovnici

Između ruševina, u velikom selu, s vremena na vrijeme, može se čuti ljudski glas i vidjeti čeljade kako ode za nekim svojim poslom.

  Ipak se mijenja slika sela. Sporo, ali se mijenja. Ljetos su pokrivene dvije kuće; u selu Vase Dragićevića (slika dolje)  i na ulazu u selo kuća Dragana Šarića.
Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Nad majčinim grobom

Olga Dursum - Bulut (iz Zrenjanina) nad grobom majke Danice i oca Lazara. Većina grobnica u mjesnom groblju je srušena. Danas, ovako srušeno groblje u Prebilovcima, sa uništenim fotografijama pokojnika, čak i sa ožiljcima od metaka na granitnom licu upokojenih stanovnika sela, više govori o živim nego o mrtvim.

   
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template