Trijumf lјepote nad smrću

          Veličanstveni hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima podignut prema projektu Predraga Peđe Ristića, jedan od najlјepiših hramova u svekolikom pravoslavlјu, privlači pažnju svojim skromnim dimenzijama ali i lјepotom, koliko lјepotom toliko i svojim ozbilјnim izgledom. Nad kraterom, u ratu 1992. godine minirane crkve i uništenog groba nevino postradalih lјudi u Drugom svjetskom ratu, arhitekta Ristić ponudio je, kako je svojevremeno rekao u razgovoru za ovaj zavičajni portal, "kao slikostojitelјku arhitekture kompleksa crkve Vaskresenja sa crkvom Svetog Groba u Jerusalimu". Dakako nije riječ o doslovnoj kopiji već potpuno novom projektu kojim se duh i atmosfera hrama iz Jerusalima prenijela u Prebilovce.

          U godinama nakon osvećenja hrama (2015.), potvrđeno je opredjelјenje vjerujućih Srba i njihove snažne vertikale prema svojim upokojenim da se od svih nevolјa pa i nasilne smrti najrođenijih brane lјepotom, dobrim djelima i uzvišenim cilјevima. U Prebilovcima je, prema riječima poznatog režisera Emira Kusturice, jasno vidlјiv trijumf lјetpote nad smrću.

          O hramu, koji je u proteklih pet godine posjetilo nešto manje od 50 hilјada vjerujućih lјudi, kao i njegovoj priprati površine jednog hektara brine mještanin Aleksa D. Dragićević. Aleksin svakodnevni rad potvrđen je ovog lјeta nagradom turističke organizacije Čaplјine koja je pripratu hrama Vaskrsenja Hristovog proglasila najuređenijom javnom površinom u opštini.

          Ilustruje to i jedan od dva video priloga koje objavlјujemo.

 

Povezani linkovi:

Kako stići do Prebilovaca?

Znate li vi gdje su Prebilovci?

 

---------------

Publikovano na portalu Prebilovci-selo na internetu u novembru 2020. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template