Sahranu Vukašina Reljića čekali 24 godine

        Vukašin Reljić (1971.) kojeg su 1992. godine ubili, zajedeno sa ocem i majkom, hrvatsko-muslimanske snaga na putu Čapljina - Domanovići, poslije 24 godine od ubistva, identifikovan je i opojan u paraklisu hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i sahranjen u porodičnoj grobnici u mjesnom pravoslavnom groblju 12. novembra. Opjelo su služili sveštenici Miroslav Ratković i Marko Gojačić.

        Reljići su, do preselenja u Prebilovce 1942. godine živjeli u Svitavi. U južnom dijelu Hercegovine, prema Jefti Dedijeru starosjedioci su. Prema Dedijerovoj antropogeografskoj studiji ”Hercegovina” Reljići su Svitavu doselili na razmeđu XVIII i XIX vijeka iz Zaušja. Jovan (Vukana) Reljić, sa suprugom Marom (kćerkom Mihe Ekmečića) doselio se iz Svitave u Grlić, u to vrijeme, jedan od šest aktivnih prebilovačkih zaseoka. Sa njima su bili sinovi Vukašin i Rade te kćeri Inkonija, Bora i Danica. Treći njihov sin Novica (1944.) rođen je u Grliću. U Prebilovcima Reljići su se zadržali petnaestak godina. Stanovali su u kući porodice Banđur, čije su ognjište, sa još 35 ognjišta u selu, ugasile ustaše 1941. Jovan je umro poslije Drugog svjetskog rata (1951.), kao i sin mu Vukašin koji je umro 1954., u dvadesetoj godini života.

        U drugoj polovini pedestih godina minulog vijeka porodica Reljića seli se u Loznicu, zaseok Klepaca. Odatle se dvadesetak godina kasnije pokreću ka Tasovčićima, gdje su podigli novu kuću.

        Najmlađi sin Mare i Jovana Reljića, Novica, njegova supruga Đurđa (1946.) i stariji im sin Vukašin-Vule ubijeni su 7. juna 1992. od strane hrvatskih snaga. Njihova kuća u Tasovčićima je uništena. Preživjeli su najmlađi sin Jovo i kćerke Romana i Vedrana.

        Mlađi Novičin sin kojem su roditelji Đurđa i Novica obnovili ime đeda Jovana bio je među prvim povratnicima i obnovio je porodičnu kuću u Tasovčićima u kojoj danas živi sa suprugom i dvije kćerke.

        Reljići slave Đurđevdan (ad).

 


Porodicna grobnica Reljica

 Vukasinova sahrana

Stotine Srba povratnika i onih koji još uvijek žive u izbjeglištu prisustvovalo je posljednjem ispraćaju posmrtnih ostataka Vukašina Reljića koji je vječni smiraj našao u porodičnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Prebilovcima poslije 24 godine. Romana i Jovo Reljić još uvijek čekaju i nadaju se da će biti identifikovan i njihov otac Novica i da će i on smiraj naći u porodičnoj grobnici u Prebilovcima.

                               

Snimio: Milenko Jahura

Publikovano, novembra 2016. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template