Prebilovci pod snijegom


Pogled ka selu od groblja na Kravarici


Stari most pod snijegom


Pročišćen put kraj Jahurinih kuća


Pogled na Ćukovu ljut i Dragićevi mahalu


Kuline pod snijegom

Nakon globalnih klimatskih promjena snijeg je čest gost i u južnoj Hercegovini.

Umjesto vijesti da su procvjetali bademi, tokom februara odavde iz humnine šalju se vijesti o sniježnom pokrivaču. Cijeli februar praktično Hercegovina je bila pod snijegom. Za razliku od ranijih godina ovogodišnji snijeg donio je dosta problema stanovništvu nenaviklom na duže zadržavanje snijega. U čapljinskoj opštini, gdje su komunalne službe, za razyliku od drugih opština, funkcionisale, materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko miliona KM. Posebno su velike štete u poljoprivredi odnosno u plasteničnoj proizvodnji. Kod poljoprivrednika u Prebilovcima većih šteta nije bilo a zahvaljujući komunalcima iz Čapljine selo nije bilo odsječeno od svijeta.

Kratko podsjećanje na sniježne padavine

U Prebilovcima je sredinom februara (18. februara 2009.) padao snijeg i dostigao je visinu od 20 santimetara.

U januaru 2005. (24. januar) snježni pokrivač iznosio je 60 santimetara.

Prebilovci su bili pod snijegom i u martu 2006. (6. mart).

Sniježni pokrivač iznenadio je rijetke povratnike početkom februara 2009. Pripremljene baščice našle su se pod snijegom što je uticalo da sjetva zakasni .

Posljednja velika zima u južnoj Hercegovini, slična ovoj iz 2012. godine, bila je u februaru 1984 . godine kada se temperatura spuštala i do minus 15 stepeni. Tada su nastradali nasadi južog voća, posebno smokava i mandarina.

Fotografiju, pogled ka selu od groblja na Kravarici 20. februara 2009. snimioje Milenko Jahura, dok je fotografije, Stari most pod snijegom, Pogled na Ćukovu ljut i Dragićevi mahalu i Put kraj Jahurinih kuća snimio Miladin Gaćić. Sliku Kuline pod snijegom snimio je Bojan Ekmečić

Publikovano prvi put 2009- godine dok je vijest dopunjena u februaru 2011. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template