Tri nova krova

IMG 1552

Građevinsko preduzeće Bišina iz Mostara izvođač je radova na tri kuće u Prebilovcima čiju izgradnju finansira Ministarstvo za raseljena lica Republike Srpske. Podižu se kuće Jovana Lole Đurasovića, Dušana Brnjašića i Dušana Dragićevića. Radi se po sistemu ključ u ruke a u naredna tri mjeseca trebalo bi da se završe predviđeni radovi.

Na fotografiji gore, početak radova na kući Dušana Brnjašića

Prva fotografija sa gradilišta obnove kuće Dušana Brnjašića snimljena je i objavljena krajem septembra.

01 Lolina kuca1 02 Dusana B.kuca 1 03 Dusana D kuca 1
01 Lolina kuca2 02 Dusana B.kuca2 03 Dusana D. kuca2

Prvog oktobra nastale su tri nove fotografije na sve tri kuće koje se obnavljaju. Gornji red. Deset dana kasnije (10. oktobra) nastala je nova serija fotografija. Na fotografijama su radnici ”Bišine” iz Mostara Ramiz Penava, Almir Bajrami, Husref Husković i Enid Šikpović. 

Zašto kasni obnova tri povratničke kuće

            Radovi na obnovi tri povratničke kuće u Prebilovcima kasne skoro pola godine. Ključevi povratnicima Dušanu Dragićeviću, Dušanu Brnjašiću i Jovanu Đurasoviću trebali su biti uručeni u decembru prošle godine. Kako se to nije dogodilo, portal Prebilovci-selo na internetu obratio se izvođaću radova, firmi ”Bišina” iz Mostara, s pitanjem zbog čega je došlo do prolonigiranja rokova. Direktor ”Bišine” Mirsad Bajgorić uputio nas je na Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, naglašavajući da je problem nastao na nivou države BiH

            Kako nismo, i pored više pokušaja, uspjeli ostvariti direktan telefonski kontakt sa Ministarstvom, obratili smo se 20 aprila (2017.), elektronskim putem ministru Davoru Čordašu. Iz odgovora ministra Čordaša, koji smo čekali desetak dana, saznajemo da se projekt, u koji su uključene i tri povratničke kuće iz Prebilovaca, realizuje na području oba entiteta i distrikta Brčko i da se finansira sredstvima zajma iz Saudijskog fonda za međunarodni razvoj.

            Projekat realizuju Fond za povratak BiH te Ministarstvo za ljudska prava BiH, Ministarstvo za ibjeglice i raseljena lica Republike Srpske i nadležne službe distrikta Brčko. Planirano je stambeno zbrinjavanje 917 korisnika. Samo tri iz Prebilovaca. ”Imajući u vidu velik broj učesnika i korisnika obuhvaćenih projektom, te procedure impementacije, realizacija projekta od početka nije usklađena sa planiranom dinamikom. Najveći zastoj u realizaciji projekta, prema riječima Davora Čordaša, nastao je zbog nerješenih pitanja plaćanja i povlačenja kreditnih sredstava na nivou BiH. Sve planirane aktivnosti bile su obustavljene do rješavanja istog od strane nadležnih institucija”.

            Ministar Čordaš tvrdi da su problemi, uz aktivno učešće svih aktera uključenih u projekat, rješeni i da se nastavak radova očekuje u junu mjesecu ove godine.

IMG 1909 IMG 1910 IMG 1911

Skoro pola godine čeka se nastavak radova na stambenih objektima koji su trebali biti useljivi još u decembru prošle godine


---------------

Informacija o obnovi tri kuće u Prebilovcima osvježena je na portalu Prebilovci-selo na internetu 4. maja 2017. godine. Fotografije su snimili Mirjana- Mira Tripković i Aco Dragićević

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template