Starac Pavle Bulut u desetu deceniju života ušao bez štapa i relativno dobrog zdravlja

 

Sa Pavlovog rodjendana

Na fotografiji Vidosave Krunić slavljenik Pavle Bulut sa svojim najbližim. Gledano s lijeva na desno Olivera Ćirković kćerka Pavlova brata Milke i nevjeste Dragice, do Olivere je njena sestra Biljana Simić zatim Oliverin i Biljanin brat Maksim i njegova supruga Maša.
Sofija Simić, Nemanja Ćirković te Nina i Luka Bulut Maksimova i Mašina djeca. U naručju mame Biljane je najmlađi Pavle (gledano s lijeva na desno).

             Pavle Bulut, pamćenik i svjedok zbivanja u većem dijelu dvadesetog vijeka, danas je jedini živi Prebilovčanin savremenik biblijske tragedije Prebilovaca iz 1941. godine. Tada je, u selu od oko hiljadu stanovnika pokolj izvršen od strane ustaša NDH, preživio sa još samo svega 173 stanovnika. Tu sreću, uz Pavla, imala su još samo 23 dječaka iz sela koje je tada imalo 284 djece do petnaeste godine starosti.

              Na Mitrovdan (2017.) Pavle Bulutproslavio je 90-ti rođendan okružen svojim najdražim-familijom brata Milke i bliskim prijateljima.

IMG 2237

Pavle Bulut nad jamom u Šurmancima 1961. godine
Snimio: Milan Bulut Ćeber

             Mada je radni i životni vijek proveo i provodi u Beogradu bio je aktivni učesnik svih značajnih akcija vezanih za njegove rodne Prebilovce kojima se često vraćao. Inicijator je i jedan od osnivača SND ”Prebilovci” koje okuplja Srbe iz doline Neretve u Beogradu. Bio je prvi predsjednik Skupštine ove organizacije. Nakon osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u čijoj je obnovi nemjerljiv doprinos Pavla Buluta, bio je i prvi kum slave kanonizovanih Prebilovačkih i donjehercegovačkih mučenika čije su mošti sahranjene u kripti ovog spomen hrama.

             Poznati i u narodu cijenjeni i omiljeni Prebilovčanin u desetu deceniju života ušao je kao krepki starac, bez štapa i relativno dobrog zdravlja. Na mnogaja ljeta!

        


 

Publikovano u novembaru 2017. godine

 

 Povezani tekstovi:

Bog je htio da preživim ustaške zločine u Prebilovcima!

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template