Iz školskih klupa

Pričanje je duši poslastica

(Sastav Maksima Dragićevića, učenika osmog razreda osnovne škole „14. Oktobar“  iz Beograda.)

 

img 2023

Familija Nebojše Dragićevića u Prebilovcima u lјeto 2022. godine

Prošlost, istorija porodice. To su priče koje se prenose sa kolena na koleno. Naše bake i deke su pričale našim roditelјima, naši roditelјi nama, a mi ćemo sutradan svojim potomcima.

Dok sam bio mlađi, roditelјi su mi takođe pričali o mojim precima, ali se to više zasnivalo na tome ko su mi bili čukundede, pradede i prababe, međutim ove godine se to menja. Ovog leta, na putu na more, obišli smo Hercegovinu i posetili malo selo iz kojeg je veoma dalekim poreklom moje prezime i porodica. Pre putovanja tata mi je pričao o istoriji Dragićevića i kako ćemo sestra i ja, kao i on, saznati mnogo o svojoj istoriji, kao i kako smo završili tamo gde smo sada.

Kada smo stigli u Prebilovce, upoznali smo se sa dosta lјudi. To je za mene bilo pomalo neobično jer dosta lјudi nosi isto prezime kao i ja, čak se ispostavilo da porodica kod koje smo odseli preziva Dragićević. Opet za mene jedan novi pojam, nikada nisam razmišlјao da korenima potičem iz daleka i da tamo negde imam rodbinu sa kojom delim krv. Aco Dragićević meni dođe daleki deda stric. Pričao mi je o porodici, o stradanju i o genocidu koji su Hrvati počinili nad Srbima u tom selu.

Sutradan smo obišli hram i prisustvovali liturgiji. Kada sam ušao unutra, video sam zidove na kojima su ispisana imena i prezimena stradalih stanovnika. Bio sam zaprepašćen kada sam video zid na kom su ispisani svi stradali Dragićevići i tog trenutka sam shvatio kroz šta je sve prošla moja porodica i moj narod.

Veče pred polazak odrasli su sedeli u dvorištu i razgovarali. Tada je moj daleki deda stric rekao jednu mudru misao. „Dok je čovek mlad, želi da putuje, a kako stari ima sve veću želјu da se vrati onde odakle potiče i da sazna gde mu je mesto“. Duboko sam se zamislio i video da je u pravu. Bilo mi je veoma žao, ali istovremeno i drago što sam sazano više o svom poreklu, o svojoj krvi.

Kad odrastem, rado ću posećivati Prebilovce i pričati priče svojoj deci o poreklu porodice.

 Autor Maksim Dragićević je učenik osmog razreda OŠ „14. Oktobar“  iz Beograda. Nјegova profesorica srpskog jezika je Tamara Stanojević. Učenicima je za sastav ponudila tri teme. Maksim je odabrao temu, ”Pričali su mi roditelјi”. Urednik portala odabrao je naslov sastava učenika Maksima. Zanimlјivo je da je u Prebilovcima, 1941. godine 14. oktobra odlučeno da se, formira vojna jedinica i pruži oružani otpor Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Na zavičajnom portalu Prebilovci-selo na internetu publikovano o Božiću 2023. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template