Najbolјi student u Federaciji BiH

 

branka ekmecic

Branka Ekmečić

Ovo je priča, u prvom licu jednine, jednog od petoro djece Sojke i Miladina Ekmečić. Napisala je Branka (22), nakon završenih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Proglašena je za najbolјeg studenta u Federaciji dejtonske Bosne i Hercegovine. I druga Sojkina i Miladinova djeca, od kojih je troje steklo akademske titule, nose u svojim imenima početno slovo B; Bojana, Bojan, Bilјana, Božana. “Zemlјa nas hrani, oblači i školuje” znao je reći glava porodice a njegova kćerka Branka dodaje kako je “plodna svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlјa koja uz malo truda daje želјeni rezultat“.

          U Prebilovce sam došla iz izbjeglištva kao dijete od od četiri godine. Ne sjećam se  puno iz prve godine života u Prebilovcima, ali je bila srećna baš kao i svaka naredna.

          Piše: Branka Ekmečić

          Završila sam osnovnu školu u Čaplјini, bila sam vrlodobra učenica, mirna, povučena djevojčica koja se nije želјela isticati. Nisam imala određene želјe  u pogledu izbora srednje škole pa sam upisala Ekonomsku školu u Čaplјini.

          Počela sam marlјivo učiti, jedini izazovi koje sam mogla sebi postavlјati kao srednjoškolka bili su u pogledu uspjeha. Želјela sam ostvariti odlične rezultate, što sam i postigla. Završila sam srednju školu kao ponos generacije, svaki razred odličnim.

          Tokom cijelog školovanja nisam zapostavlјala ni druge aktivnosti koje podrazumijeva aktivni život na selu. Radila sam polјoprivredne poslove s mojom porodicom. Tada sam mislila da ne provodim svaki svoj dan u razonodi kao moji vršnjaci. Danas vidim da je sve to bilo najbolјe po mene.

          Roditelјi nisu imali posao, nas petoro djece se obrazovalo. Težili su da postanemo dobri lјudi, obrazovani, sposobni za život u svakom pogledu, što su i uspjeli bar gledajući ono što se može kvantitativno valorizovati.

          Tata nije imao mogućnosti da u njegovo vrijeme završi fakultet ili neku bolјu školu i to je ostalo kao jedina stvar koju nije postigao u životu, zato je uspio da već njegovo troje nastarije djece imaju diplome želјene struke, Bojana je završila Nastavnički a Bojan Agromediteranski fakultet a Bilјana završava fakultet ove godine. Božana je tek deveti razred. Neko očinstvo mjeri po vrijednosti primlјenih materijalnih stvari, ali složit ćemo se da to nije najbolјi način.

cudesna zemlja

Čudesna zemlјa koja uz malo truda bogato uzvraća.Nјiva Ekmečića

         Jesmo, radili smo svi na zemlјi dok smo se školovali. Sjećam se jednog, najtoplijeg dana u Hercegovini toga lјeta, preko četrdeset stepeni Celzijusa, nas četvoro (Bojan, Bojana, Bilјana i ja) beremo paradajz i zbijamo šale, ništa nam nije teško palo, a i zašto bi, radili smo da bi mogli imati i da bismo znali cijeniti i materijalne stvari koje ostvarimo. Sve je to sreća. Plodna je svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlјa, uz malo truda daje želјeni rezultat.

Poslije srednje škole upisala sam Ekonomski fakultet u Mostaru. Prva pomisao okruženja bila je 'ekonomista je previše na birou'. U pravu su, ima previše onih koji se ne trude i koji su prosječni, ali ja ne želim biti prosječna, potrudit ću se da budem najbolјa na želјenoj poziciji koju budem obnašala. Možda sanjarim, ali sve i da ne dohvatim želјenu zvijezdu ostajem u sazviježđu.

          Tokom fakultetskog obrazovanja ostvarila sam dosta nagrada: Dekanovu nagradu za najbolјe studente za sve četiri akademske godine do diplomskog studija, Nagradu za najbolјe studente prvog ciklusa u Federaciji Bosni i Hercegovini, Zlatnu plaketu Unije studenata za akademsku 2020./2021. godinu, te kao prvi student po uspjehu u akademskoj 2020./2021. godini Rektorovu nagradu.

          Postigla sam sve što sam htjela sa svoje 22. godine. Ponosna sam na svaku proteklu godinu i entuzijastično priželјkujem svaku narednu.

          Veoma sam ponosna i na činjenicu da sam iz Prebilovaca, možda ne bih postigla navedeno da nisam odgojena u prebilovačkom ataru.

          Sve, što se želi, može se postić, ako se to dovolјno snažno i iskreno želi

-----------------

Bilјeška o autoru: Branka Ekmečić, rođena je 26. januara 1999. godine u izbjeglištvu (Bileća).Završila studij na Ekonomskom fakultetu univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, gdje se trenutno nalazi na postdiplomskim studijama. Između brojnih nagrada koje su pratile Brankino školovanje od osnovne i srednje ekonomske škole u Čaplјini izdvaja se nagrada za najbolјeg studenta prvog ciklusa akademske 2020/2021 godine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Živi sa roditelјima u Prebilovcim. Publikovano na portalu Prebilovci-selo na internetu u januaru 2022. godine.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template