Најстарији и најмлађи становник села

namladjinajstariji1У крилу бабе Олге Драгићевић (92), најстаријег становника Пребиловаца, безбрижно сједи шестомјесечна Сара, најмлађи становник села. Фотографију смо посудили из породичног албума Николе и Славице Драгићевић. To је млади брачни пар који је одлучио да живи у Пребиловцима, Николином родном мјесту. До сада су живјели у Гацку.

        Oва четвeрочланa фамилијa вратила се у данима када се село припремало да дочека Његову светост патријарха српског Г. Иринеја, двадесетак архијереја, двије стотине свештеника и хиљаде вјерујућих Срба на свечаност освећења храма Васкрсења Христовог. Тог дана, 8. aвгуста 2015. године црквене свечаности у славу канонизованих Пребиловачких и Дојње херцеговачких мученика и освећење храма, које су директно преносили РТВ Српске и РТС, увеличане су и крштењем љепушкасте бебе Саре.

 

Најмлађи становник Пребиловаца шестомјесечна Сара у крилу бабе Олге (92), најстаријег становника у селу (слика горе). Фоторепортер портала Пребиловци-село на интернету Жељко Кузман овjековјечио јe серијом фотографија августовске свечаности освећења храма па и крштење мале Саре. Фотографија коју објављујемо и на којој су у првом плану умировљени владика Атанасије, Григорије епископ Захумско-херцеговачки и кум Душан Аџић, настала је за вријеме Свете архијерејске литургије и Сариног миропомазања. Сару је, иначе, крстио парох чапљински Марко Гојачић (слика доље).

sarino1

Сара у крилу бабе Олге најљепша je потврда о побједи љубави и васкрсењa живота у овом селу. Она је пето дијете чији родитељи живе у Пребиловцима или су поријеклом из Пребиловаца a која je крштена у овом храму. Прво дијете које је крштено у храму Васкрсења Христовог била је Ева Булут, кћерка Миљана Булута. Данaс је у селу, уз малу Сару и њеног трогодишњег брата Павла, петнаесторо дјеце од 65 становника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ---------------------

Публиковано у септембру 2015. године
Аутор фотографије са Сариног крштења, Жељко Кузман
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template