Тријумф љепоте над смрћу

 

          Величанствени храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима подигнут према пројекту Предрага Пеђе Ристића, један од најљепиших храмова у свеколиком православљу, привлачи пажњу својим скромним димензијама али и љепотом, колико љепотом толико и својим озбиљним изгледом. Над кратером, у рату 1992. године миниране цркве и уништеног гроба невино пострадалих људи у Другом свјетском рату, архитекта Ристић понудио јe, како је својевремено рекао у разговору за овај завичајни портал, "као сликостојитељку архитектуре комплекса цркве Васкресења са црквом Светог Гроба у Јерусалиму". Дакако није ријеч о дословној копији већ потпуно новoм пројекту којим се дух и атмосфера храма из Јерусалима пренијела у Пребиловце.

          У годинама након освећења храма (2015.), потврђено је опредјељење вјерујућих Срба и њихове снажне вертикале према својим упокојеним да се од свих невоља па и насилне смрти најрођенијих бране љепотом, добрим дјелима и узвишеним циљевима. У Пребиловцима је, према ријечима познатог режисера Емира Кустурице, јасно видљив тријумф љетпоте над смрћу.

          О храму, који је у протеклих пет године посјетило нешто мање од 50 хиљада вјерујућих људи, као и његовој припрати површине једног хектара брине мјештанин Алекса Д. Драгићевић. Алексин свакодневни рад потврђен је овог љета наградом туристичке организације Чапљине која је припрату храма Васкрсења Христовог прогласила најуређенијом јавном површином у општини.

          Илуструје то и један од два видео прилога које објављујемо.

 

 

Повезани линкови:

Како стићи до Пребиловаца?

Знате ли ви гдје су Пребиловци?

 

---------------

Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету у новембру 2020. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template