Учитељица Стана Арнаут 

   Stana Arnaut1  Uciteljica Stana Arnaut

На фотографији је учитељица у основној школи ”Краљ Милутин” у Пребиловцима, Стана (Луке) Арнаут. Рођена је 1909. године у Метковићима (Хрватска). Прије него је премјештена за учитељицу у Пребиловце, службовала је у Габели. Другог дана напада усташких снага на Пребиловце 5. августа 1941. године, учитељица Стана Арнаут доживјела је судбину већине становника села. Након мучења, пред зградом школе у којој је радила, заклана је и бачена у оближњу Ждракановића башчу. Унакажено тијело своје учитељице касније су пронашли мјештани и сахранили у мјесно гробље.

Од Крстовдана 2018. године када је на оближњем језеру Шкрка први пут чапљинска православна црквена општина организовала пливање за Часни Крст, улаз у Културни и духовни центар Свети краљ Милутин краси биста учитељице Стане Арнаут. Бисту која је поклон селу од Удружења новинара из Новог Сада урадио је др Владимир Т. Јокановић.
У једном броју публицистичких радова о Пребиловцима презиме учитељице Стане Арнаут спомиње се погрешно, Арнаутовић, умјесто Арнаут.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template