Сахрану Вукашина Рељића чекали 24 године

 

        Вукашин Рељић (1971.) којег су 1992. године убили, заједено са оцем и мајком, хрватско-муслиманскe снага на путу Чапљина - Домановићи, послије 24 године од убиства, идентификован је и опојан у параклису храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима и сахрањен у породичној гробници у мјесном православном гробљу 12. новембра. Опјело су служили свештеници Мирослав Ратковић и Марко Гојачић.

        Рељићи су, до преселења у Пребиловце 1942. године живјели у Свитави. У јужном дијелу Херцеговине, према Јефти Дедијеру старосједиоци су. Према Дедијеровој антропогеографској студији ”Херцеговина” Рељићи су у Свитаву доселили на размеђу XVIII и XIX вијека из Заушја. Јован (Вуканa) Рељић, са супругом Маром (кћерком Михе Екмечића) доселио се из Свитаве у Грлић, у то вријеме, један од шест активних пребиловачких засеока. Са њима су били синови Вукашин и Раде те кћери Инконија, Бора и Даница. Трећи њихов син Новица (1944.) рођен је у Грлићу. У Пребиловцима Рељићи су се задржали петнаестак година. Становали су у кући породице Банђур, чије су огњиште, са још 35 огњишта у селу, угасиле усташе 1941. Јован је умро послије Другог свјетског рата (1951.), као и син му Вукашин који је умро 1954., у двадесетој години живота.

        У другој половини педестих година минулог вијека породица Рељића сели се у Лозницу, засеoк Клепаца. Одатлe се двадесетак година касније покрећу ка Тасовчићима, гдје су подигли нову кућу.

        Најмлађи син Маре и Јована Рељића, Новица, његова супруга Ђурђа (1946.) и старији им син Вукашин-Вуле убијени су 7. јуна 1992. од стране хрватских снага. Њихова кућа у Тасовчићима је уништена. Преживјели су најмлађи син Јово и кћерке Романа и Ведрана.

        Млађи Новичин син којeм су родитељи Ђурђа и Новица обновили име ђедa Јованa био је међу првим повратницима и обновио јe породичну кућу у Тасовчићима у којој данас живи са супругом и двије кћерке.

        Рељићи славе Ђурђевдан (ад).

 


Porodicna grobnica Reljica

 Vukasinova sahrana

Стотине Срба повратника и оних који још увијек живе у избјеглишту присуствовало је посљедњем испраћају посмртних остатака Вукашина Рељића који је вјечни смирај нашао у породичној гробници на православном гробљу у Пребиловцима послије 24 године. Романа и Јово Рељић још увијек чекају и надају се да ће бити идентификован и њихов отац Новица и да ће и он смирај наћи у породичној гробници у Пребиловцима.

                               Снимио: Миленко Јахура

Публиковано, новембра 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template