Pjesničko veče Prosvjetinih stvaralaca

           U petak, 15. jula u Duhovnom i kulturnom centru ”Sveti Kralj Milutin” u Prebilovcima organizovano je književno veče. Bio je to lijep i poželjan susret sa stvaraocima ovog puta onima koji su okupljeni oko SPKD ”Prosvjeta” iz Gacka. Organizator je bila nedavno formirana biblioteka ”Sveta Stana Arnaut” iz Prebilovaca.

Publika

Publika u Kulturnom i duhovnom centru ”Sveti kralj Milutin”, s pažnjom je pratila nastup pjesnika iz Gacka.

                                   Foto, Jelena Miletić

Nastupili su pjesnici iz Gacka i Nevesinja; Jovan Delić, Đorđe Dabarčić, Anželika Nikolina Kučinar, Sreten Vidaković, Milan Nikčević, i Dragutin Papović. Uz predstavljanje sebe kao pjesnika, Dragutin Papović, inače vlasnik Herceg Televizije iz Trebinja prisutne je upoznao sa istorijom i razvojem Zore, Šantićevog časopisa za kulturu i književnost koji su kao Novu Zoru obnovili SPKD ”Prosvjeta” iz Bileće i Gacka. Predstavljanje ovog prestižnog književnog časopisa, čiji se prvi broj nalazi u prebilovačkoj biblioteci, bila je prilika da se podsjeti na njegovog urednika i sekretara, nedavno upokojene Radoslava Bratića i Nikolu Asanovića čiji je doprinos u životu Nove Zore nemjerljiv. Prema riječima Papovića Nova Zora će nastaviti sa izlaženjen.

            Mladi profesor istorije Milan Savić u Prebilovcima je predstavio knjigu zbornik radova sa posljednjeg naučnog skupa istoričara u Gacku koji je u proteklim godinama izrastao u međunarodni naučni skup istoričara.

            U muzičkom dijelu programa nastupile su članicecrkvenoghora„Sveta Jelena Anžujska“ iz Gacka sestre Babić sa pjesmama: Pećka kandila, Zasp'o Janko i Sedam sati udara. 

            Na kraju večeri gosti su darovali knjige biblioteci ”Sveta Stana Arnaut” a uručen je i poklon knjiga od SPKD ”Prosvjeta” iz Gacka. Posjeta gostiju iz Gacka Prebilovcima kao i dosadašnje aktivnosti na prikupljanju knjiga a potom i formiranje biblioteke ”Sveta Stana Arnaut” koja danas ima više od 3000 bibliotečkih jedinica podstakli su među povratnicima razgovore o potrebi formiranja ”Prosvjete” u opštini Čapljina. Manje je poznata činjenica da je u Čapljini još daleke 1909. godine djelovao srpsko prosvjetno društvo istog imena i programskih opredjeljenja i da je u opštinskom odboru bio član Jovo Dragićević iz Prebilovaca koji je obavljao ulogu sekretara. Čuo se i prijedlog da sjedište čapljinske ”Prosvjete” bude u biblioteci ”Sveta Stana Arnaut” u Prebilovcima.

           Predsjednik SPKD Prosvjeta iz Gacka Radomir Vučković, zabilježimo to na kraju, bio je voditelj kroz program ove veoma uspješne književne večeri u Prebilovcima

            Prvo književno veče u obnovljenim Prebilovcima dogodilo se u subotu 27. februara 2016. godine kada je, tada, biblioteka u osnovanju ”Sveeta Stana Arnaut” priredila promociju knjige mještanina Ace Dragićevića, Saputnik i sabesjednik. Bio je to prvi kulturni događaj u očekivanom nizu dopinosa ove biblioteke na promociji srpske kulture i pismenosti i očuvanju srpskog jezika na ovim prostorima, obogaćivanju bibliotečkog fonda te organizovanja obrazovnih aktivnosti i susreta u ovom naselju. O knjizi Saputnik i sabesjednik, koja je zapravo zbornik odabranih radova objavljenih u dvojezičnom švedsko-srpskom časopisu za kulturu Dijaspora, govorili su književnik izBileće Šćepan Aleksić i publicista Milenko Avdalović.(ad).

----------------------

Na zavičajnom portalu Prebilovci-selo na internetu publikovano sredinom jula 2016. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template