Пјесничко вече Просвјетиних стваралаца

            У петак, 15. јула у Духовном и културном центру ”Свети Краљ Милутин” у Пребиловцима организовано је књижевно вече. Био је то лијеп и пожељан сусрет са ствараоцима овог пута онима који су окупљени око СПКД ”Просвјета” из Гацка. Организатор је била недавно формирана библиотека ”Света Стана Арнаут” из Пребиловаца.        

Publika

Публика у Културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин”, с пажњом је пратила наступ пјесника из Гацка.

                                   Фото, Јелена Милетић

   Наступили су пјесници из Гацка и Невесиња; Јован Делић, Ђорђе Дабарчић, Анжелика Николина Кучинар, Сретен Видаковић, Милан Никчевић, и Драгутин Паповић. Уз представљање себе као пјесника, Драгутин Паповић, иначе власник Херцег Телевизије из Требиња присутне је упознао са историјом и развојем Зоре, Шантићевог часописа за културу и књижевност који су као Нову Зору обновили СПКД ”Просвјета” из Билеће и Гацка. Представљање овог престижног књижевног часописа, чији се први број налази у пребиловачкој библиотеци, била је прилика да се подсјети на његовог уредника и секретара, недавно упокојене Радослава Братића и Николу Асановића чији је допринос у животу Нове Зоре немјерљив. Према ријечима Паповића Нова Зора ће наставити са излажењен.

            Млади професор историје Милан Савић у Пребиловцима је представио књигу зборник радова са посљедњег научног скупа историчара у Гацку који је у протеклим годинама израстао у међународни научни скуп историчара.

            У музичком дијелу програма наступиле су чланице црквеног хора„Света Јелена Анжујска“ из Гацка сестре Бабић са пјесмама: Пећка кандила, Засп'о Јанко и Седам сати удара. 

            На крају вечери гости су даровали књиге библиотеци ”Света Стана Арнаут” а уручен је и поклон књига од СПКД ”Просвјета” из Гацка. Посјета гостију из Гацка Пребиловцима као и досадашње активности на прикупљању књига а потом и формирање библиотеке ”Света Стана Арнаут” која данас има више од 3000 библиотечких јединица подстакли су међу повратницима разговоре о потреби формирања ”Просвјете” у општини Чапљина. Мање је позната чињеница да је у Чапљини још далеке 1909. године дјеловао српско просвјетно друштво истог имена и програмских опредјељења и да је у општинском одбору био члан Јово Драгићевић из Пребиловаца који је обављао улогу секретара. Чуо се и приједлог да сједиште чапљинске ”Просвјете” буде у библиотеци ”Света Стана Арнаут” у Пребиловцима.

            Предсједник СПКД Просвјета из Гацка Радомир Вучковић, забиљежимо то на крају, био је водитељ кроз програм ове веома успјешне књижевне вечери у Пребиловцима

            Прво књижевно вече у обновљеним Пребиловцима догодило се у суботу 27. фебруара 2016. године када је, тада, библиотека у основању ”Свеета Стана Арнаут” приредила промоцију књиге мјештанина Аце Драгићевића, Сапутник и сабесједник. Био је то први културни догађај у очекиваном низу допиноса ове библиотеке на промоцији српске културе и писмености и очувању српског језика на овим просторима, обогаћивању библиотечког фонда те организовања образовних активности и сусрета у овом насељу. О књизи Сапутник и сабесједник, која је заправо зборник одабраних радова објављених у двојезичном шведско-српском часопису за културу Дијаспора, говорили су књижевник изБилеће Шћепан Алексић и публициста Миленко Авдаловић.(ад).

----------------------

На завичајном порталу Пребиловци-село на интернету публиковано средином јула 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template