Култура сјећања и памћења

Академик Милорад Екмечић у родним Пребиловцима 1990: ”Памћење jе каштига од коjе се никакав злочин не може сакрити”

Прослављајући свете пребиловачке и свехегцеговачке мученике у културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин” 5. августа 2024. године у 20 часова отворена је стална поставка изложбe о библијском страдању Срба - становника Пребиловаца и Доње Херцеговине на почетку Другог свјетског рата. Изложба је темељ на којем Пребиловци почињу израстати у Меморијални центар у којем доминира храм Васкрсења Христовог на чијим су зидовима у два нивоа исписана хиљаде имена невино уморених међу којима је само из Пребиловаца, по имену и презимену 284. дјеце. Према ономе што су говорници истакли на отварању изложбе, очекивати је да Пребиловци израсту у Меморијални центар о чијем ће развоју, уз мјештане повратнике, бринути националне организације Срба и Републикa Србијa и Републикa Српскa.

Централна свечаност била је Света архијерејска литугрија којој је началствовао вископреосвећени митрополит Црногорско-приморски Јоаникије, а саслуживало више митoполита, епископа и свештеника из митрополија и епископиjа СПЦ.

Djevojke iy Prebilovaca Doma'inski te;aj

Из фото-документације завичајног портала Пребиловци-село на интернету за изложбу је кориштено 19 фотографија насталих прије Другог свјетског рата. Својим значајем издваја се предратна фотографија дјевојака након домаћинског течаја из 1939. године. Ова историјска фотографија некадашње младости Пребиловаца илуструје почетак овог текста. Ту су и сватови Милеве и Богдана Медан. Организатори изложбе користили су и 28 фотографија снимљених послије Другог свјетског рата. Међу тим фотографијама издваја се сет фотографија етнолога Астриде Бугарски из Сарајева снимљених у Пребиловцима осамдесетих година минулог вијека. Иначе на фотографијaма прије Другог свјетског рата налази се 107 Пребиловки и Пребиловчана  од којих је, нажалост, само деветеро преживјело ратну голготу.

Фотографију дјевојака из 1939. године сачувао је Младен Екмечић (1925-2013) док је фотографију сватова Милеве и Богдана Медана сачувао Милан Медан (1921-1991) који је имао улогу ђевера на Милевиној и Богдановој свадби

Oве 2024. године, прослављање светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, започело је 4. августа Светом литургијом у храму Васкрсења Христовог. Начелствовао је игуман манастира Подмаине Рафаело (Бољевић). Отац Рафаело, у вечерњим часовима у храмовном амфитеатру, испуњном до посљедњег мјеста, одржао је и предавање које је посветио људском памћењу, снажењу духовног живота и културе сјећања.

-----------------------------------------

Вулин о изјави министра вањских послова БиХ Елмедина Конаковића

„Осећаји се велики, важни и моћни. Није добра порука за једну државу да се показује само у неким забранама. Шта је проблем доћи у Пребиловце, али нећу да се данас тим бавим. Поштујем БиХ и волим Републику Српску и нисам прекршио нити један закон. Има једна ружнија и гора ствар. Конаковић је рекао да сам ја хтио да дођем на тамо неко обиљежавање. Тамо неко обиљежавање је 600 закланих жена и деце. Тамо неко обиљежавање је једно од најсветијих места за српски народ“.

Подпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин, у Пребиловцима 6. aгуста након Свете архијерејске литургије. За Топпортал.инфо изјавио је да је дошао са аутомобилом, без пратње и обезбјеђења, међу своје људе и свој народ

-----------------------------------

Дан касније, у културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин”, отворена је изложба Музеја жртава геноцида из Београда   под називом ”Пребиловци 1941". На отворању изложбе у 20 чагова говорили су митрополит Захумско херцеговачки Димитрије, вршилац дужноати директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Дејан Ристић, изасланик предсједника Републике Србије Адaм Шукало и предсједник Републике Српске Милорад Додиг који је отворио изложбу. Модератор је била Бранка Екмечић Пецељ из Пребиловаца која се вратила у Пребиловце из избјеглиштва као четверогодишња дјевојчица, касније одлична ученица основне и средње школе у Чапљини и најбољи студент у Федерацији БиХ на економском факултету универзитета ”Џемал Биједић” из Мостара за 2021. годину

IMG 8483

Дејан Ристић Министар информисања и телекомуникација у влади Републике Србије 


Залагањем министра Дејана Ристића, на његовом ранијем положају директора Музеја жртава геноцида, покренут и реализован пројекат сталне поставке изложбе Музеја у Пребиловцима, прве изван Републике Србије. Према ономе што су говорници истакли на отварању изложбе, очекивати је да Пребиловци израсту у Меморијални центар о чијем ће развоју, уз мјештане повратнике, бринути српске националне институције и владе Републике Србије и Републике Српске. Очекивати ја да село добије смјештајне капацитете, док ће према плановима Православне цркве село постати манастир Пребиловци.


Аутори сталне поставке су историчари Јасмина Тутуновић Трифунов, Бојан Арутина и програмски директор Музеја жртава геноцида Никола Радосављевић. Својим радом аутори су, заправо, обогатили постојећу мобилну изложбу удружења ”Јадовно 1941.” из Бања Луке и СНД ”Пребиловци” из Београда која постоји још од 2014. године а чији аутори су били Предраг Лозо и Драгослав Илић из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина из Бања Луке. Наиме, од 17. до 23 новембра 2014. године, први пут након Другог свјетског рата, Трибна младих Културног центра из Новог Сада организовала је у том граду изложбу фотографија и историјских документи везаних за Пребиловце. Од тада изложбу о Пребиловцима која је, у међувремену, постављена у културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин”, 6. августа 2015. године видјели су, поред Новосађана, становници Београда, Бачке Паланке, Чачка, Вишеграда, Фоче, Гајдобре, Требиња, Бања Луке и Берковића. Приказана је и у инострантву; Лондон и Осло.

IMG 8482

Репринт издања столице коју је прије Другог свјетског
рата користила учитељица Стана Арнаут

На изложби која је заједничко дјело више аутора представљени су бројни експонати, аудио-визуелни материјал, фотографије и документи. Међу изложеним експонатима који свједоче о трагичној судбини Срба из Пребиловаца коју су доживјели од Илиндана до Велике Госпојине  1941. године, налази се и столица коју је чувао пола вијека и сачувао Душан Надаждин (1909-2005) а користила у школској учионици учитељица Стана Арнаут. Изложбу прати српско-енглески, каталог под називом "Пребиловци 1941" како је назив изложба која ће значајно допринјети да се све бројнији посјетиоци Пребиловцима и храму Васкрсења Хритовог упознају са историјом Пребиловаца.

Литургијско прослављање пребиловачких и доњехерцеговачких светитеља одржано је на сам празник 6. августа у храму Васкрсења Христовог уз учешће великог броја вјерујућих Срба.

 

Mitropolit Hrizostom

Свету архијерејску литургију служио је Јоаникије високопреосвећени митрополит Црногорско приморски, а саслуживало је више митрополита, владика и свештеника


Свету архијерејску литургију служио је високопреосвећени митрополит Црногорско приморски Јоаникије док су саслуживали висиокопреосвећени митрополити; Дизелдорфски и све Њемачке Григорије, Михаловско-кошицки Георгије и Захумско-херцеговачки Димитрије, преосвећене владике Буеносаирески и јужно-централно амерички Кирило, Будимљаснко-никшићки Методије и десетине свештеника Захумско-херцеговаче и других митрополија и епископија.

Настављена је традиција да августивском саборовању кумују пребиловачка братства. Ове године, након Драгићевића, Надаждина, Ждракановића, Екмечиића и Булута, трпезу љубави у порти храма припремило је братство Брњашић.

                                           Ацо Драгићевић

 02 Организатори изложбе Душан Басташић и Миленко Јахура други и трећи с лијева и аутори изложбе на њеном отварању у Пребиловцима

На фотографији из 2014. године налазе се (с лијева на десно) замјеник предсједника Скупштине града Новог Сада, Мирослав Илић, Душан Басташић, предсједник удружења Јадовно, Миленко Јахура, предсједник СНД Пребиловци те аутори изложбе Предраг Лозо и Драгослав Илић. Фотографија је снимљена у Новом Саду 2014. године

 03 Са отварања изложбе 2014. године

Са једне од бројних изложби о страдању становника из Пребиловаца. Увијек је примјетно интересовање публике за догађаје који су везани за Пребиловце

Публиковано 6. августа 2024. године у 22:30 часова
Аутор Фотографија: Владо Ружић и Дражен Жигић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template