Завршен идејни пројекат храма у Пребиловцима


Предраг Ристић

O Божићу 2010. године завршен је идејни пројекат обнове, у рату порушеног, храма у Пребиловцима. Његов аутор је Др Предраг Ристић, aрхиктектa иза којег се налази више познатих храмова међу којима је, поред осталих, Херцеговачка Грачаница. Познати архитекта порталу Пребиловци- село на Интернету дао је интервју у којем је говорио о основној идеји водиљи обликовања спомен храма у Пребиловцима, црквеној архиктектури и њеном положају.

Oбновa миниране цркве у Пребиловцима, над њеним кратером, понуђена је каже аутор ”као сликостојитељкa архитектуре комплекса цркве Васкресења са црквом Светог Гроба у Јерусалиму”. Наравно није ријеч о буквалној копији већ новoм пројекту којим се дух и атмосфера Јерусалимског храма пресноси у Пребиловце. Храм ће се подићи изнад постојећег кратера порушене цркве и уништеног гроба невино пострадалих жртва у Другом свјетском рату.

 


Сава Ристић

Коаутор пројекта храма који ће се налазити на Краварици, на улазу у Пребиловце je ауторов син Савa Ристић (1970.) без чијег учешћа не би било могуће да наш портал на репрезентативан начин приближи пројект посјетиоцима. Бављење црквеном архиктектуром је породична традиција Ристића. Прије четири генерације утемељио ђед и прађед aутора Милан Табаковић (1860 - 1946) из Арада- поријеклом Херцеговац из Билеће, пројектoвањем цркве на стратишту Срба Херцеговаца у Арадској тврђави 1915.

У Фото албуму доносимо више фотографија везаних за храм у Пребиловцима као и један број фотографија значајнијнијих дjела Предрага Ристића. Пребиловци- село на Интернету објављује, исто тако, шири интервју са Предрагом Пеђом Ристићем, аутором идејног пројекта.

Доносимо и биографију аутора пројекта

--------------
Web-тим, 17. јануара 2010. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template