Дарови Требињаца светим Пребиловцима

Почетком октобра, тачније 5. октобра храму Васкрсења Христовог стигли су у посјету чланови Фондације братства Ратковић из Требиња са даровима. Собом су донијели и у пространој и лијепо уређеној припрати храма засадили три стабла гинко - билоба који су допремљени са Калемегдана - локалитета између цркве Свете Петке и кулe Небојша, три кошћеле од манастира Жича и девет чемпреса.

Подсјећамо да су пред освећење храма Васкрсења Христовог 2015. године, такође Требињци из удружења ”Јован Дучић” из Београда, донирали храму алеју маслиина. Ова ће бити четврта година како се у овом маслињаку организује берба. Прошле године, након Свете литургије, мобом вјерника сабрано је 450 килограма маслина.

О дару и раду Фондације Ратковић, предсједник Управног одбора Костантин Коле Ратковић за наш портал је изјавио.

- Ми смо млада Фондација која своје дјеловања базира на помоћи друштвеној заједници, унапријеђењу породице, здравства, образовања, науке, културе, вјере, спорта.... Како се приближавао дан Св. Текле, наше крсне славе, одлучили смо се за три догађаја у организацији наше Фондације. Тако смо се одлучили за донацију и садњу садница у порти храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Изузетна част и задовољство нам је што смо украсили порту храма. На повратку из Пребиловаца чланови Фондације су свратили до манастира Светог Василија у Мркоњићима и поклонили саднице ловора са Хиландара. Посјетили смо и библиотеку "Задужбина Кнез Мирослав Хумски" у Требињу, те им даровали 52 историјске књиге издавача "Catena mundi". У будућности планирамо још више догађаја и акција хуманитарног карактера како би били од помоћи своме народу и друштвеној заједници. 

Братство Ратковић познато је по братском договарању и заиста вриједним резултатима у раду. Са жељом за очувањем породичне традиције покренута је, не баш тако давно, иницијатива за изградњу Храма Свете првомученице Текле у селу Орашје на Зупцима. Од идеје до реализације није протекло много времена. Изградња храма почела је 1. марта 2022. године, а црква је освештана на празник Свете Текле 7. октобра исте године, када је одржана и прва литургија. Радови су завршени за само седам мјесеци захваљујући донацијама и залагању првенствено Ратковића, али и других појединаца и институција. На саборовању Ратковића у 2023. године, гдје су стигли Ратковићи из свих крајева свијета, одлучено је да се формира Фондација Ратковић,

Личним примјером два удружења са корјеном у Требињу братство Ратковић и ”Јован Дучић” показали су и другим бројним херцеговачким братствима па и удружењима Херцеговаца, како у Србији тако и  широм свијета, како се треба односити према завичају. Вријеме је да се чувена изрека, ”Херцеговина цијели свијет насели себе (не) расели” замјени са разним пројектима подршке завичају па и кроз формирање фондација у херцеговачким организацијама широм свијета ”Херцеговци родној Херцеговини”.

Лијеп примјер односа према родној груди радом су показали братство Ратковић из Требиња и удружење Требињаца у Београду ”Јован Дучић” (ад).

01 Садња племенитих вишегодишњих стабала 02 Временом храм ће бити у прелијепом парку величине једног хектара 03 Грб братства Ратковић
Садња вишегодишњих стабала
у порти храма
Временом храм ће бити у прелијепом парку величине једног хектара Грб братства Ратковић

Фотографије снимио, Алекса Драгићевић

Публиковано, 15.октобра 2024. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template