Живот се враћа у Пребиловце

Тринаест година након рата у овом селу, симболу мучеништва и страдања, тренутно живи 65 Срба.


Пребиловци су спаљени и опљачкани и у последњем рату (Фото С. Пешут)

Пребиловци – Херцеговачко село Пребиловци код Чапљине у прошлом веку постало је симбол мучеништва и страдања, место злочина дубоко урезаног у колективно сећање српског становништва Херцеговине. У стравичном покољу у лето 1941. године, од хиљаду становника села усташе су убиле и у јаме бациле 830 Пребиловчана, углавном жена, деце и стараца.

Пребиловци су страдали и у последњем рату. Истина, народ је избегао и спасао се, али је цело село опљачкано, попаљено, а цркву спомен-костурницу, у којој су сахрањене кости четири хиљаде жртава усташких злочина из Пребиловаца и целе околине из 1941. године, разорном експлозијом 1992. године уништили су припадници хрватских снага. Лане су почели радови на откопавању остатака цркве и крипте, а парастос жртвама прошлог августа служен је практично над отвореним гробом. За злочин минирања гробнице жртава геноцида још нико није одговарао.

Тринаест година након рата, живот се, истина споро, враћа у Пребиловце. Тренутно у селу живи 65 Срба   повратника. По попису из 1991. године било их је 182. Међу повратницима има и неколико породица са децом. Пребиловчани су у лето 2005. године формирали месну заједницу која настоји да помогне обнову и повратак у похарано село. Ради се на обнови сеоског дома културе, изграђеног још 1925. године у центру села. Ту је била смештена школа „Краљ Милутин“. У лето 1941. године Пребиловчани су ту довођени и убијани.

– Зато постоји осећање дуга и емотивна обавеза да зграда дома и плато око ње буду обновљени и уређени – каже потпредседник месне заједнице Пребиловци Весо Булут и додаје да је пројекат у завршној фази. Месна заједница прикупила је око једанаест хиљада марака, а Српско национално друштво „Пребиловци“ у Београду двадесет хиљада евра.

Почетком фебруара мештани су позвали надлежне да од новца намењеног за обнову сакралних објеката издвоје један део и за обнову пребиловачког гробља. Постоје индиције да је било случајева да су из овог гробља ископавани лешеви Срба умрлих и сахрањених пре прогона, и касније размењивани као тела несталих српских бораца. Овим случајевима се до сада озбиљније нису позабавили ни истражни органи али ни саме породице.

___________________

На www.prebilovci.net текст објављен 25. фебруара 2008. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template