Hutovo blato sve popularnija turistička destinacija

 

HutovoBlato

 

         U stvaranju Hutova blata, prostora koji je veći od 6 hilјada hektara, prema predanju koje živi u hrvatskom i srpskom narodu, učestvovali su sveci dok su po zemlјi hodali.

          Vijekovima lјudi su uzimali od Hutova blata. Uzimali što su više mogli. Prvo su to bili Turci Osmanlije čije je age i begove potčinjena raja morala ugošćavati baš ovdje a njihove dvorove snabdjevati riblјim i ptičijim mesom.

          ("I potraja to sve dok se jedan beg, nekog davnog lјeta, ne otrova jedući ribu u hladovini vrba pored jezera Jelim, jednim od šest jezera Hutova blata. Pekli mu selјaci šarana malo na žaru, malo na vrelom hercegovačkom kamenu i ponudili za ručak. Bio je to njemu i njegovoj pratnji poslјednji ručak, veli legenda. Poslije toga puče glas kroz narod o otrovnoj ribi iz Hutova blata i prestade izlov ribe i tiranija").

          Austro-ugarska je uvažavala vlasništvo lokalnog stanovništva nad parcelama, jagurama i plesnima Hutova blata nad kojima su imali vlasništvo a koje su koristili za izlov ribe ili prikuplјanje sijena za stoku (Perišića plesno, Krunuša jaruga, Ždrakanovića jaz). Zahvalјujući razvijenom ribolovu mogla je monarhija čak izvoziti sušenu jegulјu i šarana. Ribarstvo je bilo dobro razvijeno a sušena jegulјa omilјena hrana na trpezama u evropskim metropolama.

          Upravo iz tog vremena potiču imena jaruga i jazova u Hutovu blatu po prezimenima familija koje su bile njihovi vlasnici i korisnci i živjeli su od toga. Imena i danas nose po prezimenima hrvatskih i srpskih familija koje žive uz Hutovo blato.

          Poslije Austro-ugarske Hutovim blatom upravlјali su kralјevi podanici i Titovi službenici i koristili ga kao ekskluzivno lovište. Početkom novog milenijuma nove demokratske vlasti zabranile su svaki lov u Hutovu blatu. Umjesto ribara i puškolovaca rijekom Krupom plove lađe sa turistima želјnih susreta sa netaknutom prirodom.Time je počela, nadat se, srećnija era Hutova blata?

          Vrijeme je nepotkuplјiv svjedok ali i sudija. Ostaje da se u vremenu koje nezaustavlјivo dolazi sazna i vidi šta će se događati sa ovim dragulјem majke prirode (ad).  (O Hutovu blatu pisao je, u nekoliko navrata, naš portal)

Devastacija Hutova blata (2006.)

Svjetsko prvenstvo ribolovaca na rijeci Krupi (2007.)

Kraj nebrige o Hutovu blatu (2013.)

Kako je i zašto zao gospodar uništio Hutovo blato (2015.)

Na jezeru Škrka prvi put: Plivanje za Časni krst (2018.)

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template