Банђури

 
Даница Банђур 1938. године
 
Даница Банђур, 1962. године
 
Трифко са дјецом 1956. године

Двије фотографије припадају Даници Банђур, рођена Ијачић (Опличићи, 1914.) удов и покојног Трифка. Фотографије потичу из 1938. и 1962. године а сачувала их је њихова кћерка Бранислава- Бранка (удата Марић). И трећа фотографија припада Банђурима. Потиче из 1956. године. На фотографији је Трифко (1897–1959) са својом дјецом; Спасојем, Браниславoм и Радојем у крилу.

Даница је умрла у избјеглиштву (Чачак) 9. ма рта 1996. године. На њеном споменику, подигнутом на чачанском градском гробљу пише: ”силом дође и остаде”. Локални лист ”Слобода” објавио је, из пера Љубице Бјелан Вучићевић 19. aприла 1996. године, цртицу о овој стаменој и за живота тако вриједној и међу комшијама омиљеној жени. То што је аутор цртицу посветио особи коју, практично, није познавао потврђује да су многи у Србији имали огромно разумјевање за избјеглице и њихов живот.

Из цртице преносиомо један дио.

”Суморно јутро. Чују се звона са старе чачанске цркве. Пролазници журе на посао, замотани, под капама и капуљачама- дремновни хрле ка још једном празном дану какви нам углавном пролазе.

Армији уснулих се придружујем и журим кроз хладноћу.

Зaстајем пред једним тужним лицем које ме посматра са слике око које плете рој пахуља.

Будим се и читам. Банђур Трифка Даница уоквирена црним оквиром умрлицe. Старица из Пребиловаца у Херцеговини, ”пркоси” пахуљама које се топе на њеној површини.

Још једна од тужних и претужних прича Срба избјеглица и прогнаника.

Нема тих суза које би оплакале све несреће из овог последњег рата…”

Потомци Трифка и Данице Банђур данас живе у Београду и Чачку. Њихов најстарији син Спасоје, већ годинама се пријављује, нажалост безуспјешно, на разне конкурсе да му се одобре средства за обнову куће Банђура на улазу у село…

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template