Učiteljica Stana Arnaut 

   Stana Arnaut1  Uciteljica Stana Arnaut

Na fotografiji je učiteljica u osnovnoj školi ”Kralj Milutin” u Prebilovcima, Stana (Luke) Arnaut. Rođena je 1909. godine u Metkovićima (Hrvatska). Prije nego je premještena za učiteljicu u Prebilovce, službovala je u Gabeli. Drugog dana napada ustaških snaga na Prebilovce 5. avgusta 1941. godine, učiteljica Stana Arnaut doživjela je sudbinu većine stanovnika sela. Nakon mučenja, pred zgradom škole u kojoj je radila, zaklana je i bačena u obližnju Ždrakanovića bašču. Unakaženo tijelo svoje učiteljice kasnije su pronašli mještani i sahranili u mjesno groblje.

Od Krstovdana 2018. godine kada je na obližnjem jezeru Škrka  prvi put čapljinska pravoslavna crkvena opština organizovala plivanje za Časni Krst, ulaz u Kulturni i duhovni centar Sveti kralj Milutin krasi bista učiteljice Stane Arnaut. Bistu koja je poklon selu od Udruženja novinara iz Novog Sada uradio je dr Vladimir T. Jokanović.

U jednom broju publicističkih radova o Prebilovcima prezime učiteljice Stane Arnaut spominje se pogrešno, Arnautović, umjesto Arnaut.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template