Фудбалски репрезентативац Баjа Драгићевић

(Фрагмент из необjављене књиге "Родослов Екмечића")

Милорад-Баја (Михаила) Драгићевић био jе један од најбољих београдских фудбалера између два светска рата и два пута државни репрезентативац. За репрезентацију је играо први пут 3. октобра 1926. године против Румуније у Загребу, када  смо поражени резултатом 3:2 и други пут 6. маjа 1928 године, такође против Румуније у Београду на месту леве полутке, када смо победили резултатом 3:1. Обе ове утакмице игране су за Куп пријатељских земаља (...).

Од једанаесторице репрезентативаца, петорица су била из Бајиног клуба БСК а који је носио традиционалне плаве дресове.

Милорад Драгићевић-Баја је био висок фудбалер, веома добар техничар, продоран и веома борбен а посебно се истицао снажним ударцима и спадао је у најбоље стрелце свог времена

Каријеру је почео у подмлатку СК "Југославија" из Београда као десна полутка или вођа навале. Кратко је 1923. године бранио боје СК "Јадран" из Београда а прославио се у "плавом" дресу БСК-Београд за који је играо у раздобљу 1924 / 1929 година, где је због озбиљних повреда рано завршио каријеру.

После Другог светског рата био је запослен као благајник Фудбалског савеза Југославије и на том радном месту је и пензионисан 1970 године.

Милорад (Михаила) Драгићевић -"Баја" рођен jе 6. октобра 1904 године. Био jе ожењен са Косаром (Стевана) Пушељић (рођена 11. фебруара 1907 године у Чачку - умрла 2. септембра 1969 године) и у браку са њом имао jе кћерку Гордану. Милорад Драгићевић -"Баjа" умро jе 7. децембра 1975. године.

* "Родослов Екмечића" припремили Ђуро (Лазара) Екмечић и Милорад (Ђуре) Екмечић

baja1
Фудбалска репрезентација Краљевине Југославије из 1928. године. С лиjева на десно: Сотировић, Милорад Драгићевић-"Баја", легендарни Моша Марјановић, Маринковић, Арсенијевић, Јовановић-"Жена", Т. Спасојевић, голман Шифлиш, Љ. Ђорђевић, Најдановић и капитен чувени Др Милутин Ивковић -"Милутинац".
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template