Празник Светих пребиловачких и доњехерцеговачких новомученика

avg201703

Свету архијерејску литургију служио је умировљени владика Атанасије

Празник Светих пребиловачких и доњехерцеговачких новомученика обиљежен је, према историјском догађају и календару Српске православне цркве 6. августа (2017.) у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима у чијој крипти су сахрањени новомученици. Свету архијерејску литургију служио је умировљени епископ Атанасије, уз саслужење великог броја свештеника Захумско-херцеговачке и приморске епархије.

            Свечаностима у Пребиловцима присуствовало је више стотина вјерујућих Срба пристиглих из Србије и Црне Горе, Српске и Федерације БиХ. У Пребиловцима се, тих агвустових дана, традиционално окупила и родбина жртава из 1941. године а ове године и чланови Удружења ”Јадовно” из Бања Луке које планира подићи спомен кућу у Пребиловцима. У организацији СНД ”Пребиловци” из Београда већ више од једне деценије стижу поштоваоци жртава из овог мученичког села а који живе у Србији. Тако је било и ове године. Потомцима жртава сахрањених у Пребиловцима и вјерујућим Србима придружили су се и ходочасници из Горње Херцеговине. Други годину заредом у Пребиловце на Свету литургију стигли су пјешачећи чланови планинарског друштва ”Зимомор” из Невесиња, познато по поклоничким путовањима ка светим православним мјестима.

avg201702

Трпеза љубави у Културном и духовном центру Свети Краљ Милутин

            Шести август обиљежава се у знак сјећања на мученичко страдање неколико хиљада Срба из Доње Херцеговине које је СПЦ канонизовала. Само из села Пребиловаца августових дана 1941. године живо је бачено у јаму Голубинка код Шурманаца 600 жена и њихове дјеце. Познати су подаци, именом, презименом и годином рођења за 284 дјечака и дјевојчића из Пребиловаца. Од око хиљаду становника овог села преживјела су само њих 174.Посмртни остаци уморених у херцеговачким јамама извађњни су и опојани деведесетих година минулог вијека и сахрањени у храму њима посвећеном у Пребилоцима.

 

avg201701

У порти храма од овог љета налази се пано који са географском картом специјалком и кратким текстом посјетицима приближава историјске догађаје у Пребиловцима у љето 1941. године. Пано је поклон храму завичајног портала Пребиловци-село на интернету

Рушење и минирањем храма, што су учиниле удружене хрватско-муслиманске снаге и хрватска војска у посљедњем рату, владика Атанасије је у бесједи, након литургије, подсјетио ”да су пребиловачки мученици два пута убијени и да њихово страшно страдање мора учити љубави, молитви и жртви, како би били достојни своје традиције”. 


         Према православном обичају славски колач у славу и част Светих пребиловачких и доњохерцеговачких мученика припремио је кум славе. Ове године био је то Павле Булут, једини данас живући Пребиловчанин који је имао срећу да се нађе међу оних 174 Пребиловчана који су преживјели августовске страхоте 1941.

 

---------------------------   

  

Писмо којим се Павле Булут обратио учесницима овогодишњих свечаности

Преосвећени владико, часни оци, драги рођаци, комшије, пријатељи, потомци и поштоваоци светих мученика.

Kао последњем преживелом Пребиловчанину у страдању Пребиловаца 1941 год., припала ми је велика част и обавеза да се ове године када се уводи кумство у обележавању годишњице страдања Светих пребиловачких и доњохерцеговачких мученика, пријавим за кума.

Тај дан сам са великим нестрепљењем и узбуђењем очекивао. Назжалост, изненадна тешка болест, спречила ме је да дођем у моје Пребиловце и да се заједно са вама у величанственом храму Христовог Васкрсења поклоним  Светим пребиловачким и доњохерцеговачких мученицима.

Рачунајте, као да сам са вама у храму, јер ћу тог дана овде у болесничкој постељи, са сузама у очима обележити овај  дан.

Поштовани сродници жртава и сви присутни, никада и никада не смијемо забооравити наше свете мученике, које су усташе Независне Државе Хрватске, 1941. године на најзверскији нацин убиле.

Позивам све сроднике убијених, позивам све Србе у Херцеговини и све Србе, да дођу у Пребиловце, да посете величанствен храм Христовог Васкрсења и да се поклоне светим мученицима.

Свим присутним срдачан поздрав од вашег

Павла Булута.

--------------------------

Nezaboravan dozivljaj

Црквена општина чапљинска и њен старјешина, вриједни свештеник Марко Гојачић организовали су Пребиловачку бициклијаду циљ које је било поклоњење пребиловачкој и завалској светињи. 

            Владика Атанасије преломио је, у одсуству кума славе, славски колач. Павлово писмо из болесничке собе у Београду, прочитао је свештеник јереј Марко Гојачић. Трпеза љубави приређена је у просторијама културног и духовног центра у селу које носе исто име какво су носиле у вријеме када је овдје била основна школа коју су похађала дјеца из Пребиловаца ”Краљ Милутин". Павла Булута у славском обреду заступао је његов брат Милко Булут.

            На крају забиљежимода су овогодишње свечаности обиљежене постављањем, у порти храма, сталног паноа са географском картом специјалком на којој су видљиви Пребиловци и сви сеоски засеоци, обиљежен је на карти пут голготе народа Пребиловаца од села до јаме Голубинке и сва мјеста у околини села на којима су мјештани лишавани живота.

            Овогодишње Пребиловачко љето започело је бициклијадом у организацији Црквене општине Чапљина. Петнаесторица учесника из Чапљине, Мостара, Требиња и Гацка возила је трасом од Пребиловаца до манастира Завале и назад- дугом 125 километара. Ова манифестација имала је ходочаснички карактер јер је циљ било поклоњење пребиловачкој и завалској светињи (ад).

------------

Публикооовано на завичајном порталу

Пребиловци-село на интернету 7. августа 2017. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template