"И кад jе ружна и кад jе неприjатна, истина jе лековита"
Књижевник Драган Лакићевић 

prebilovci maliСело Пребиловци лежи на кањону лиjевe обалe риjеке Брегаве, у непосредноj близини њеног ушћа у Неретву испод села Клепци. Код Пребиловаца почиње или се завршава, Бог зна, непрекидни ланац херцеговачких гудура. Испод двије које се зову Грабак и Бијела влака угњездили су се Пребиловци. Пред селом je као на длану питома висораван Краварица. Kao ријетко гдје у кршевитој Херцеговини овдје се, истовремено, може осјетити и доживјети неодољива љепота сивилa крша и питомог зеленила.

 


Пребиловци су далеко од Мостара тридесетак километара и исто толико од обале Јадранског мора.

Кроз вријеме и вијекове ово насеље, које је настало у Средњем вијеку, припадало је Стоцу и Почитељу док му је данас матична општина Чапљина.

Пребиловци су одваjкада српско насеље. Старјенике Драгићевиће овдjе су затекли Турци приликом осваjања Херцеговине.

У свиjести сваког национално свjесног Србина име Пребиловаца дубоко jе урезано. Ово село симбол jе страдања и мучеништва. Судбину као Пребиловци у Другом свjетском рату доживjело jе само село Ладице у Чешкоj. У Пребиловцима су, тада, потпуно уништене 52 фамилиjе а 36 огњишта jе угашено. Ратне страхоте од око хиљаду становника преживjело jе 172 чељади.

У рату коjи jе харао Босном и Херцеговином, деведесетих година минулог виjека народ у Пребиловцима ниjе страдао али jе село опљачкано, црква уништена и сравњена са земљом. Централно насеље и два засеока, Кулине и Грлић су запаљени а 174 становника протjерана.

Наjвећи броj становника Пребиловаца и данас, углавном, живи у избjеглоштву. У селу jе обновљено из средстава разних донациjа а наjвише америчких деветнаест, док су у властитоj режиjи обновљене три куће. Село jе поново добило електричну енергиjу и какву такву могућност да се подигне из пепела. Средствима општине Чапљина на чиjем се подручjу налазе Пребиловци поправљен jе асфалтни пут од мjесног гробља до Пребиловаца, село jе захваљуjући хуманитарноj организациjи УМКОР добило поново, као некад, питку воду из бушотине у центру насеља. Благодарећи активностима Српског националног друштва ”Пребиловци” из Београда обновљен је и Дом културе.

Пребиловци имају све претпоставке да се живот поново врати у село.

prebilovci2007
Jедна фотографиjа снимљена jе у августу 2005. године а снимила jе Маjа Булут. Другу фотографиjу, двиjе године касниjе, о Савиндана 2007. године, са приближно истог мjеста, "узима" Саша Драгићевић и обогаћуjе виртуално село Пребиловци новим прилогом коjи свjедочи о повратку живота у село.

Ова презентациjа, отворена о Савиндану 2006. године, од почетка, има амбициjу да израсте у хронику села, да прикупља грађу о Пребиловцима и да jе учини доступном jавности. У протекле три године Пребиловци- село а Итернету добило је основу која се дограђује новим прилозима.

 Ћириличном издању додали смо латиничну верзиjу. Једном броj обjављених текстова поjавиo се и на енглеском jезику. Све што је web-тим планирао прије три године остварено је. Све рубрике су активне а уведене су и неке нове на приједлог читалаца, као примјера ради Пребиловачке минијатуреМатича књига и Линкови.

 Радује посјећеност Пребиловцима- селу на Интернету, задржавање у селу и читаност објављених текстова и преглед фотографија.

 И даље остаје актуелан, 2006. године упућен, позив посjетиоцима да на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. шаљу своjе прилоге, чланке из штампе (са обавезним именом новине и годином издања), да у кућним збиркама пронађу фотографиjе коjе су на било коjи начин везане за Пребиловце и да нам их шаљу. Наравно неопходна су основна обjашњења о фотографиjама - када су настале ко се налази на фотографиjама. Сумњамо да ће овај задатак икад престати бити актуелан. Нема мање или више важних извора података о Пребиловцима или мање-више важних докумената. Сваки податак, сваки прилог ће добро доћи у подизању Пребиловца, села на Интернету.

У подизању виртуалног села имаjу мjеста сви Пребиловчани. Бројност аутора који су се јавили прилозима у протеклим годинама, оних који су нам уступили фотографије или су нас упутили на изворе података- дају наду да ће се наставити предан рад на даљем подизању Пребиловаца- села на Интернету. Очекуjемо помоћ, приjе свега, од Пребиловчана у биjелом свиjету, од познаваоца новиjе историjе Срба а посебно историjе Пребиловаца.

Pogled sa Grapka
Пребиловци у јулу 2008. године. Поглед са Грапка, испод Велике гомиле на централнио дио насеља. Снимио: Спасоје Драгићевић
Сва домаћинства у Пребиловцима су укључена у телефоску мрежу Телекома Српске, преко АТЦ у Требињу. Систем радио релејних уређаја не омогућава, за сада, Пребиловчанима и да се укључе на Интернет. Због тога је web-тим 20. јула 2008. организвао промоцију сајта Пребиловци-село на Итернету у Пребиловцима. Промоцији је присуствовало пуно више људи него што село данас има становника (57). Одржана је у Дому културе који је тада још био градилиште. Платно за пројекцију било је постављено на сјеверној страни тек ожбуканог зида. Столице су донијели мјештани или су кориштене даске са градилишта предузеаћа ”Либела” које је било извођач радова.

Свима који су помогли и који помажу у подизању виртуалних Пребиловаца изражавамо захвалност. Од Пребиловчана који листају ове странице очекујемо да се и даље јављају и шаљу прилоге. Посебно молимо све који користе е-маил да помогну web-тиму да Матична књига Пребиловаца буде редовно ажурирана.

Мапа сајта Пребиловци- село на Интернету

    • map3

      map2

      map

      Пребиловци
      • у литератури
      • у архивскоj грађи и публицистици
      • у српскоj поезиjи
      • у причи и легенди
    • Кратка историjа насеља
    • Штампа о Пребиловцима
    • Актуелно у вези Пребиловаца
    • (Ин) директно
    • Матична књига
    • Фото-галериjа
      • Слике приjе Другог свjетског рата
      • Слике настале између 1945 - 1992
      • Слике послиjе 1992. године
      • Фотоалбум

Линкови

Ако имате примjедби, приjедлога и сугестиjа- jавите се. И не заборавимо да сви ми коjи смо на било коjи начин везани за Пребиловце да jе већа наша дужност него jе то част, мада jесте и то, да учествуjемо у изградњи виртуалне странице о селу симболу страдања али и неуништивности српског племена.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

___________

Web-тим о Савиндану 2009. године
Карте су преузете са www.fallingrain.com

Статистика: У прве три године постојања сајта prebilovci.net, у Пребиловцима- селу на Интернету боравило је 27.338 посјетилацаца. Посјетиоци су, заправо, читаоци текстова или гледаоци објављених фотографија. Прелистано је 157 594 страницe што је у просјеку 5 странице по једном посјетиоцу. Иначе, Пребиловци-село на Интернету својим посјетиоцима нуде, у три издања- ћирилично, латинично и енглеско преко 1000 страница текста о селу и његовим људима. Од укупног броја посјетилаца њих 19 703 jесу јединствени посјетиоци. Више од 50 % посјета забиљеженo је у трећој години постојања сајта, што упућује на могући закључак да су Пребиловци-село на Интернету стекли читалачку публику и да је страница етаблирана. У виртуалним Пребиловцима задржало се од пет до петнаест минута 2.753 посјетиоца од 15 минута до једног часа задржало се 3.097 посјетилаца. Преко једног часа у Пребиловцима су боравилa 753 посјетиoца. Да би се пронашли Пребиловци на глобалној мрежи на неком од претраживача најчешће je уписвано име села 2.121 пут или prebilovci.net, 318 пута.

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template