U PREBILOVCIMA ZABRANILI ISKOPAVANjA

KRIJU ZLOČINE NAD SRBIMA!

Tek pošto su, posle 15 godina od nad njima izvršenog zločina, Srbi 30. maja ove godine započeli raščišćavanja ruševina Spomen crkve u Prebilovcima kod Čapljine i pri tom došli do dokaza o stravičnom zločinu nad kostima 4000 Srba žrtava ustaškog terora, u posao se najzad, uključilo i Tužilaštvo BiH, Odeljenje za ratne zločine, kome je Srpsko nacionalno društvo Prebilovci podnelo krivičnu prijavu, zbog etnčkog čišćenja Srba iz doline Neretve, u preiodu 1992 - 95.

Tužilaštvo je Srbima, već 31. maja, izdalo naredbu za obustavljanje započetih radova i zapretilo im krivičnim gonjenjem, zbog navodne nedozvoljene ekshumacije.Iako, očigledno, nije reč o ekshumaciji već o raščišćavanju ruševina crkve, istog dana su u Mostar, u Agenciju za istrage i zaštitu BiH, privedeni nadležni pravoslavni sveštenik, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Trebinja i predstavnik SND Prebilovci, radi saslušanja. Tužilaštvo, izgleda, smatra da je jedino krivično delo počinjeno u Prebilovcima, u zadnjih 15 godina, upravo raščišćavanje ruševina srpske crkve i da za sve zločine nad Srbima u Hercegovini mogu odgovarati samo - Srbi? To je stravična ironija sudbine jednog naroda i izraz vremena u kome nas predugo mnogi bezobzirno muče i ponižavaju. U isto vreme Čapljinom i Zagrebom slobodno šetaju lica koja su se “potpisala” nad zločinima na Srbima, ostavljajući o tome i fotografije, kojima raspolaže tužilaštvo.

Tužilaštvo je, verovatno, ovako hitno reagovalo da bi hrvatska strana u okruženju nesmetano proslavila “Lipanjsku zoru” hrvatske Hercegovine, odnosno 15. “obljetnicu progona Srba iz ovog kraja, koja je bila 7. junai sakrila užase istorije pred učesnicima Svetskog kupa u sportskom ribolovu, koji je održan u danima “Lipanjske zore” (sasvim slučajno?), u parku prirode Hutovo blato, u neposrednoj blizini razorenih Prebilovaca, kroz koje vodi put do terena na kojima se peca riba. Rodbini žrtava, ne preostaje ništa drugo nego da, prepuštena sama sebi, nastavi započete radove, uz rizik krivične odgovornosti, kojom joj preti državni tužilac u Sarajevu.

Srpski glas Boke, broj 11, strana 6, juni 2007. godine

Članak je u rubrici Štampa o Prebilovcima od kraja novembra 2007. godine

2024  Prebilovci   globbers joomla templates